Rahoitusteoriaa

Mistä sijoitusriskissä on pohjimmiltaan kyse?

Sijoittajien käsitys riskistä on näennäisesti yksinkertainen, mikä johtuu siitä että sillä on arkikielessä oma vakiintunut paikkansa. Mutta teoriapohdinnoissa riskin määritelmä ei ole helppo tai yksiselitteinen.

Yleensä rahoitusteoriassa riskillä tarkoitetaan sijoituskohteen volatiliteettia eli sijoituskohteen arvon vaihtelua. Moderni rahoitusteoria täsmentää riskin käsitettä jakamalla riskin kahteen osaan, systemaattiseen ja epäsystemaattiseen riskiin.

Epäsystemaattinen riski tarkoittaa yksittäisen sijoituskohteen arvonheiluntaa. Epäsystemaattisen riskin poistaminen on modernin rahoitusteorian mukaan periaatteessa yksinkertaista, siihen riittää hajautus. Esimerkiksi salkkuun ostetaan useita osakkeita, joiden hintavaihtelut poikkeavat  toisistaan ja niin salkun arvo heiluu vähemmän kuin yksittäisten osakkeiden hinta. Koska epäsystemaattinen riski on poistettavissa hajauttamalla, esittää moderni rahoitusteoria että sijoituksen tuotto-odotus riippuu vain systemaattisesta riskistä. Systemaattisella riskillä tarkoitetaan  yleisen markkinakehityksen vaikutusta yksittäiseen sijoituskohteeseen.

Sen sisäistäminen, että sijoitusriski jakautuu systemaattiseen ja epäsystemaattiseen riskiin on on tärkeää, koska vain silloin sijoittaja voi rakentaa sijoitussalkun jossa tuotto-odotus ja riski sellaisessa tasapainossa joka vastaa sijoittajan tavoitteita.

Hyvä esimerkki riskikäsitteen väärinkäytöstä löytyy Viisas Raha -lehden osakepuntari-sivustolta, jossa on rankattu suomalaisia osakkeita tunnuslukujen perusteella. Yhtenä rankkaustekijänä on tekninen osakeriski. Tämä tekninen osakeriski on laskettu muunmuassa osaketuoton ja hinnan volatiliteetilla. Mitä alhaisempi volatiliteetti sitä enemmän yhtiö saa rankkauksessa pisteitä. Mutta miksi arvottaa yritystä korkeammalle alhaisen volatiliteetin perusteella jos hajauttamalla voidaan poistaa volatiliteetin epäsystemaattisen riskin osa? Paljon järkevämpää olisi ollut mitata riskiä esim. Betalla, eli osakkeen ja koko markkinan välisellä korrelaatiolla. Tällöin yhtiö rankkautuisi sitä korkeammalle mitä alhaisempi beta sillä on, eli toisinsanoen mitä riippumattomampi yhtiön hinta on markkinoiden yleisestä kehityksestä.

Mutta jos epäsystemaattisen riskin poistaminen onnistuu hajautuksella, miten eliminoidaan systemaattinen riski? Systemaattiseen riskiin ei hajautus useisiin sijoituskohteisiin auta, vaan hajautus on tehtävä esimerkiksi hajauttamalla ostot ja myynnit ajallisesti. Tässä kohdassa sijoittaja joutuukin sitten perimmäisten kysymysten äärelle. Miten poistaa systemaattinen riski? Toisin sanoen; miten sijoittaja suojautuu yleiseltä, koko markkinan romahduksen riskiltä? Kysymys on itseasiassa mitä ajankohtaisin. Etelä-Euroopan ja Yhdysvaltojen velkaongelmat ovat painaneet osakkeita alas kaikkialla maailmassa. Hajauttamalla sijoitukset esim. useisiin osakkeisiin useille markkinoille ei ole ollut avuksi.

Systemaattinen riski voidaan poistaa jos sijoitussalkussa on kohteita jotka korreloivat negatiivisesti koko markkinana kanssa. Eli ostamalla esimerkiksi osakkeita joiden beta (sijoituskohteen ja markkinan välinen korrelaatio) on negatiivinen. Toisaalta: voidaan myös kysyä mitä järkeä tässä on. Jos sijoitussalkun tuotto-odotus riippuu nimenomaan systemaattisesta riskistä, menettää sijoittaja tuotto-odotuksen jos hän eliminoi systemaattisen riskin. Kauppalehden keskustelufoorumissa nimimerkki epe kiteyttää asia varsin osuvasti:

 Jos hajautat myös systemaattisen riskin, mitä jää jäljelle? Riskitön tuotto. Teorian mukaan odotetun tuoton tulisi siis olla sama kuin joku 3kk euribor, t-billit tms. Eli hommassa ei olisi mitää järkeä…

Tässä oli siis rahoitusteorian yleinen ja tunnettu riskin määritelmä. Mutta myös toisenlaisia näkemyksiä riskin olemuksesta on esitetty.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


Outbound linkkien seuranta

Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös