Kasvuosakkeet

Okmeticin tavoitehinta

Okmetic on yksi niistä kotimaisista yhtiöistä jotka ovat tunnusluvuilla arvioiden houkuttelevasti hinnoiteltuja. Okmetic myy asiakaskohtaisesti räätälöityjä piikiekkoja anturi- ja puolijohdeteollisuudelle sekä teknologiaosaamista aurinkokennoteollisuudelle. Piikiekkojemme sovellusalueita ovat auto-, ilmailu-, ja lääketeollisuuden sekä kuluttajaelektroniikan sovellukset.

Nimenomaan kulutuselektroniikan sovellukset tekevät yhtiöstä mielenkiintoisen sijoituskohteen, koska kosketusnäytöllisten älypuhelimien yleistyminen lisää Okmeticin tuotteiden kysyntää. Yhtiö onkin ollut analyytikoiden lemmikki, eikä yksin tuotteidensa vuoksi, vaan myös houkuttelevan arvostustasonsa vuoksi. Yhtiön omavaraisuusaste ja oman pääoman tuotto ovat korkeat. Silti yhtiön arvostuskertoimet ovat alhaiset. Kovan kannattavuuden ja alhaisen arvostuksen vuoksi esimerkiksi Inderesin analyytikot ovat listanneet yhtiön potentiaalisten valtauskohteiden listalle.

Kurssikehitys

Yhtiön kurssi on laskenut kuluvana vuonna noin seitsemän prosenttia – vähemmän kuin toimialalla yleisesti. Markkinat siis näkevät Okteticin tilanteen yleistä taloustilannetta valoisampana. Selityksenä voi olla myös toisen kvartaalin tulosparannus verrattuna ensimmäiseen kvartaaliin. Kannattavuustaso oli jo lähellä pitkän aikavälin tavoitetta, eli 10% liikevoitto suhteessa liikevaihtoon.

Osavuosikatsaus

Ensimmäisen puolivuotiskauden kannattavuus jäi alle edellisen puolivuotiskauden. Syynä tähän oli pääosin 1,7 miljoonan euron kuluksi kirjatut tuloverot (vertailukaudella yhtiö pystyi vähentämään kertyneet tappiot vuoden 2011 loppuun mennessä)

Markkinanäkymät näyttävät maltillisen suotuisilta, kuten osavuosikatsauksessa todetaan:

”Asiakasteollisuuksien arvioidaan kasvavan maltillisesti Okmeticin päätuoteryhmissä vuonna 2012. Puolijohdeteollisuuden kysyntä on alkuvuonna kääntynyt kasvuun, joka näyttää jatkuvan Okmeticin keskeisillä asiakasalueilla toisella vuosipuoliskolla”

Ohjeistuksesta todetaan seuraavaa:

”Yhtiö pitää ennallaan voimassa olevan ohjeistuksen, jonka mukaan vuoden 2012 liikevaihdon ja -tuloksen arvioidaan ylittävän vuoden 2011 tason. ”

Arvonmääritys ja tavoitehinta

Analyytikoiden konsensusennusteiden mukaan yhtiön kannattavuus tulee heikkenemään hieman tulevina vuosina, kuten oheinen taulukko osoittaa.

Tunnusluvut mEUR
 
 
2010
 
2011
 
2012E
 
2013E
 
 2014E
 
Liikevaihto mEUR
 
 
80,9
 
83,2
 
87,4
 
95,0
 
103,3
 
Liikevoitto mEUR
 
 
10,4
 
11,8
 
12,3
 
12,9
 
13,8
 
Tulos ennen veroja mEUR
 
 
9,8
 
11,3
 
11,4
 
12,8
 
13,5
 
Voitto ennen veroja mEUR
 
 
10,0
 
10,2
 
8,4
 
9,0
 
9,8
 
Tulos/Osake EUR
 
 
0,60
 
0,61
 
0,50
 
0,53
 
0,57
 
Osinko EUR
 
 
0,45
 
0,28
 
0,30
 
0,30
 
0,35
 
 
Lähde: www.okmetic.fi
  

Näiden konsensusteiden perusteella lasketaan yhtiön teoreettinen arvo. Tyypillisimmät menetelmät yhtiön arvostuksen laskemiseksi ovat diskontattu kassavirtalaskelma (DCF) ja diskontattu EVA-laskelma. Kassavirtalaskelma on teoreettisesti katsoen oikea arvostusmenetelmä, mutta sen ongelmana on, että laskelman lopputulos on hyvin herkkä laskelman parametrien muutoksille (kassavirtojen kasvu päätevuonna, diskonttauskorko). EVA-laskelma puolestaan ei ole yhtä herkkä lähtöarvojen muutoksille.

Taloudellinen lisäarvo lasketaan siten, että oikaistusta liiketuloksesta vähennetään verot ja oman ja vieraan pääoman kustannukset. Tunnusluku kertoo, kuinka paljon yritys on tuonut omistajilleen varallisuutta eli tuottanut heille lisäarvoa. Luvun jääminen negatiiviseksi tarkoittaa, että yritys ei ole tuottanut niin paljon voittoa, että pääoman kustannukset olisi katettu.

EVA-laskelmien laskentakorko on 6 %, ja se muodostuu riskittömästä korosta ja Okmeticille lasketusta riskipreemiosta. Laskentavuodet ovat 2012-2016. Päätevuoden liikevaihdon ja kannattavuuden muutos on oletettu nollaksi.

Konsensusennusteiden mukainen EVA-arvo yhtiölle on täten 7,2 euroa /osake. Laskelman perusteella yhtiö olisi siis selkeästi aliarvostettu –  markkina-arvolla 30.7. yhtiön aliarvostus olisi noin 30 prosenttia suhteessa tavoitehintaan. Tämä perustuu kuitenkin oletukselle että yhtiön toiminta olisi jatkuvasti kannattavaa. Kuitenkin yhtiön tulos painui tappiolle esimerkiksi vuonna 2009. Tästä johtuen tavoitehinta asetetaan hieman alaspäin, eli Salkunrakentajan tavoitehinta Okmeticille asetetaan 6 euroon per osake. Vuoden 2012 tulosennusteella tämä tarkoittaisi p/e-luvun arvostuskerrointa 12.

3 kommenttia

3 kommenttia

 1. Osakepongari

  1.8.2012 at 09:08

  Onko laskelmassa käytetty myynnin ja tuloksen kehitys turhankin varovainen? Okmeticin tuotteissa on potentiaalia älypuhelin- ja tablettimarkkinoilla.

 2. Nimetön

  10.8.2012 at 11:20

  Hyvä analyysi. Mems kiekkoja käytetään toisaan erittäin laajasti. Suurin asiakas VTI/Murata Electronics toimittaa niitä mm. autoteollisuuteen lukkiutumaton jarrujärjestelmä (ABS)
  värinän vaimennus (anti-vibration)
  elektroninen jousitusjärjestelmä (ECS)
  elektroninen seisontajarru (EPB)
  elektroninen ajonvakaus (ESC)
  mäkilähtöavustin (HSA)
  kaatumissuoja (ROV)
  kallistuksen esto (ARC)

  Lisäksi hyvin moni elektroniika kapistus sisältää niitä. Mm. askelmittarit, heiluteltavat peliohjaimet, puhelimet joissa näyttö vaihtuu vaaka/pysty suunnassa kännettäessä, samoilla ominaisuuksilla olevilla olevat kamerat….

  Mahdollisuudet on valtavat. Teollisuudessa tehdään ennakoivaa kunnossapitoa tärinämittauksilla, johon nuo antaa loistavan tarkkuuden.

  • admin

   10.8.2012 at 21:38

   Mems-kiekoissa on potentiaalia kuten esittämäsi lista osoittaa. Tuota taustaa vasten Okmeticin arvioitu tavoitehinta vaikuttaa kieltämättä varovaiselta. Syynä varovaisuuteen ei olekaan Okmeticissa itsessään, eikä edes koko toimialassa, vaan yksinkertaisesti maailmantalouden epävarmuudessa. Monet makrotalouden suhdanneindikaattorit maalaavat aika ikäviä näkymiä. Eikä kyse ole enää vain Euroopasta vaan avainkysymys on, mitä tapahtuu Kiinassa.

   Juuri makrotalouden sumuinen näkymä tekee sijoittajan elämästä erityisen haasteellisen. Viimeiset vuodet ovat osoittaneet että kaikissa omaisuuslajeissa tuottojen korrelaatiot ovat kasvaneet, eli tuotot riippuvat yhä enemmän yleisestä sentimentistä.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös