Makrotalous

Tämä kuvaaja kertoo kaiken oleellisen eurokriisistä

Yksi kuva, paljon asiaa. Salkunrakentaja laati kuvaajan euroalueen kriisimaiden, Espanjan ja Italian hintakehityksestä verrattuna Saksan hintakehitykseen. Kuvaajan viesti on karu.  Italia ja Espanja ovat menossa huonompaan suuntaan. Hintojen kasvuvauhti Espanjassa ja Italiassa on ollut kovempaa kuin Saksassa koko tarkasteluajan – siis sekä ennen euroaluetta että euroalueen aikana.

Näinhän sen ei pitänyt mennä. Hintakehitys on juuri päinvastaista kuin miten euroa perustettaessa oletettiin hintadynamiikan toimivan. Yhteisvaluutta-alueella piti työvoiman ja pääoman liikkua joustavasti euromaiden sisällä siten että hintakehitys euromaiden välillä yhdenmukaistuu. Jos jossain euromaassa on taantuma, pitäisi hintojen ja palkkojen joustaa alaspäin jotta maa voisi säilyttää kilpailukykynsä. Mutta näin ei selvästikään ole tapahtunut.

Kreikassa tilanne on karannut puolestaan täysin käsistä. Kreikan kuluttajahintojen nousu on Italiaa ja Espanjaakin kovempaa – ja se menettää kilpailukykyään entisestään verrattuna Saksaan.

Ennen euroalueen syntymistä mailla oli olemassa työväline kilpailukyvyn säilyttämiseksi: valuuttakurssipolitiikka. Ostovoimapariteettiteorian mukaan hintaerot eri maiden välillä tasoittuvat joko sisäisten hintamuutosten kautta tai sitten valuutan ulkoisen arvon, eli valuuttakurssin kautta. Nyt kun tätä valuuttakurssivälinettä ei euroalueella ole, pitäisi maiden sisäisten hintojen joustaa niin että pariteetti toteutuisi. Mutta käytäntö on tässä tapauksessa toista kuin teoria. Hintamekanismi ei näytä tasapainottavan kilpailukykyeroja.

Ja vaikka esimerkiksi Kreikka eroaisikin eurosta ja yrittäisi palauttaa kilpailukyvyn valuutan ulkoista arvoa heikentämällä, ei tämäkään keino toimisi. Se nimittäin johtaisi Kreikan euro- ja dollarimääräisten velkojen kasvuun – ja velkaahan Kreikalla on jo entuudestaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 kommenttia

2 kommenttia

  1. Vatanen

    10.8.2012 at 21:30

    Aika uskomatonta että se menee noin! Kyllä Saksa on tässäkin osoittanut preussilaista kuria.

  2. admin

    10.8.2012 at 21:45

    Saksa on erityisen allerginen inflaatiolle, ja se johtuu maaimansotien välisestä ajasta jolloin Saksa koki rahan painamisen vuoksi hyperinflaation. Seuraukset ovat kaikille tuttuja.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös