Makrotalous

Brittiekonomisti: Eurokorttitalo romahtaa

Nykyisenlainen yhteisvaluutta-alue ei selviydy! Näin raflaavasti uutisoi CNN Money -verkkolehti. Väitteen takana on brittiekonomisti Peter Bootle, joka on tunnettu rohkeista ja yleisen mielipiteen vastaisista ennusteistaan.

Bootlen mukaan vähintään osittainen euroalueen hajoaminen on vääjäämätöntä. Fortune-lehdelle antamassaan haastattelussa Bootle kritisoi ankarasti europoliitikkojen kriisinhoitomenetelmiä. Rahaa pumpataan kriisimaihin, mutta mitään ei tehdä taloudellisen kasvun edistämiseksi. Ainoa ratkaisu ongelmaan on eurosta luopuminen ja kansallisten valuuttojen uudelleen käyttöönotto.

Euroalueen kriisimailla on kaksi ongelmaa joita ne eivät pysty korjaamaan niin kauan kuin ne pysyvät eurossa.

Ensimmäinen ongelma on kriisimaiden suunnaton valtion velka. Toinen ongelma, ja huomattavasti merkittävämpi, on kriisimaiden (Espanja, Kreikka, Italia, Portugali ja Irlanti) nopea kilpailukyvyn heikentyminen kohonneiden tuotantokustannusten vuoksi. Kilpailukyky on heikentynyt erityisesti verrattuna Saksaan.

Kilpailukyvyn heikentymisen taustalla on euroalueen ydinalueiden (kuten Saksan) ja reuna-alueiden työvoimakustannusten erilaisessa kehityksessä. Kun Saksassa työvoimakustannukset ovat nousseet vuosina 1999-2011 keskimäärin vain 0,9 prosenttia vuosittain, ovat palkat Espanjassa nousseet keskimäärin 4,3 prosenttia vuosittain ja Italiassakin 3,4 prosenttia.

Tästä seurauksena on ollut, että reuna-alueille on syntynyt Bootlen arvion mukaan 30-40 prosenttia alhaisempi hintakilpailukyky euroalueen ydinalueisiin verrattuna.

Reuna-alueiden säästöohjelmat eivät paranna niiden kilpailukykyä vaan pahentavat vain työttömyysongelmaa. Bootle päättelee, että ainoa ratkaisu kriisimaiden kilpailukyky- ja velkaongelmaan on eurosta luopuminen. Bootle laskee että kriisimaista Kreikka ja Portugali tarvitsisivat kansallisen valuutan jonka ulkoinen arvo olisi 55 prosenttia euron arvoa alhaisempi jotta maat saisivat kilpailukykynsä takaisin. Italia ja Espanjakin tarvitsisivat 40 prosenttia alhaisemman kansallisen valuutan.

Bootle päätyy analyysissaan ennustamaan, että kriisimaat luopuvat eurosta yksi kerrallaan. Ydinmaat Saksa, Alankomaat, Itävalta ja Pohjoisen Euroopan maat puolestaan pysyvät eurossa.

 

Katso alkuperäinen CNN Money-artikkeli ohesta:

http://finance.fortune.cnn.com/2012/09/25/euro-break-up/?iid=Lead

[break]

[break]

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös