Indikaattorit

Ovatko sijoittajat unohtaneet nämä?

Taloudellisen kasvun neljä keskeistä ajuria ovat työ, raaka-aineet, tekninen kehitys ja pääoma. Amerikkalainen talouslehti Business Insider esitti huolensa näistä viimeisimmän, eli pääoman kehityksestä Yhdysvalloissa. Ensimmäisen kerran toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltojen kiinteän omaisuuden pääomavaranto on laskenut. Kiinteä omaisuus riippuu kone-, laite- ja ohjelmistoinvestoinneista. Mikäli investoinnit koneisiin ja laitteisiin alittavat niistä tehdyt poistot, pääomavaranto laskee.

Koska kiinteä omaisuus on yksi taloudellisen kasvun tuotannontekijä, voidaan alhaisesta investointiasteesta vetää tietenkin se johtopäätös, että taloudellisen kasvun edellytykset ovat heikkenemässä.

Historiallisesti katsottuna pääomakanta on noussut jatkuvasti toisen maailmansodan jälkeen aina viime vuosiin asti. Rajuin nousu tapahtui 70-luvulta aina 2000-luvulla alkaneeseen taantumaan asti. Talouskriisin iskettyä koko läntiseen talousmaailmaan, laski pääomakannan kasvu negatiiviseksi vuonna 2009 – ensimmäisen kerran toisen maailmansodan jälkeen!

Alhainen investointiaste vaikuttaa taloudelliseen kasvuun negatiivisesti kahta kautta. Toisaalta investointiasteen lasku vähentää talouden kerrannaisvaikutuksia ja siitä aiheutuvaa taloudellista aktiviteettia. Toisaalta alhainen investointiaste vähentää talouden tuottavuutta; investoinnit nostavat työpanoksen tuottavuutta.

Entäpä mikä on tilanne Suomessa? Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Suomen talouden rakenteellinen heikkeneminen on käynnissä, ja nimenomaan teollisuuden kiinteät investoinnit ovat supistuneet muita EU-maita nopeammin. Myös T&K-investointien osuuden BKT:sta ennustetaan laskevan voimakkaasti lähivuosina.

Mutta alhainen investointitaso ei ole ainoa huoli. Sijoittajien kannalta ainakin lyhyellä tähtäimellä vähintään yhtä huolestuttavaa on teollisuuden uusien tilausten kehitys. Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2012 kesäkuussa 13,9 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Tosin viime vuoden kesäkuussa uusia tilauksia oli enemmän kuin kesäkuussa tavallisesti ja se osittain selittää laskua. Päätoimialoista huolestuttavinta oli kehitys metalliteollisuudessa, jossa tilaukset laskivat yli 20 prosenttia.

 

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös