Osakeanalyysit

Teleoperaattorit vertailussa

Teleoperaattorit ovat perinteisesti sijoittajan turvasatamia. Vakaa ja helposti ennustettava liikevaihto, vahva tase, vakaa kassavirta ja korkea osingonjakosuhde tekevät teleyhtiöstä sijoituskohteita jotka sopivat arvosijoittajalle tai sijoittajalle joka haluaa tasapainottaa sijoitussalkun riskiprofiilia. Salkunrakentaja laati koosteen eurooppalaisten teleoperaattoriyhtiöiden keskeisistä tunnusluvuista sekä TeliaSoneran ja Elisan näkymistä.

Teleoperaattorit ovat perinteisesti sijoittajan turvasatamia. Vakaa ja helposti ennustettava liikevaihto, vahva tase, vakaa kassavirta ja korkea osingonjakosuhde tekevät teleyhtiöstä sijoituskohteita jotka sopivat arvosijoittajalle tai sijoittajalle joka haluaa tasapainottaa sijoitussalkun riskiprofiilia.

Salkunrakentaja laati koosteen eurooppalaisten teleoperaattoriyhtiöiden keskeisistä tunnusluvuista sekä TeliaSoneran ja Elisan näkymistä.

TeliaSonera

Kuten odottaa saattaa, on TeliaSoneran kurssikehitys ollut vakaata. Yhtiön arvostus on tippunut vain 15 prosenttia viiden vuoden aikana. Yhtiö on perinteisesti ollut antelias osinkojen maksaja, ja positiivista on erityisesti tasaisesti kasvanut osinkopotti vuodesta 2008 lähtien. Ja mikäs on osinkoja jaellessa kun vapaa kassavirta on ollut selkeästi positiivinen.

TeliaSonera ei poikkea arvostustasossaan merkittävästi verrokeistaan. Maltillinen tuloskasvu ja 10 prosentin sijoitetun pääoman tuotto ovat linjassa noin 10 p/e-kertoimen sekä 2 kertaisen p/B-kertoimen kanssa. Huomionarvoista TeliaSoneran taseessa on kuitenkin aineettoman pääoman suuri osuus.

TeliaSoneran toisen vuosineljänneksen tulos ei yltänyt viime vuoden vastaavan ajan tasolle, ja tulos jäi myös markkinaodotuksia heikommaksi. Kasvua yhtiö hakee Kazakstanista. TeliaSonera teki elokuussa ehdollisen sopimuksen kazakstanilaisen Alem Communications -yhtiön WiMax-toimintojen ostamisesta. Lisäksi yhtiö teki Visor Groupin kanssa periaatesopimuksen, jonka mukaan molemmat yhtiöt tekevät välillisen vähemmistöinvestoinnin KazTransComiin.

Toisen kvartaalin osavuosikatsauksen poiminnat osoittavat että kasvunäkymät ovat lähiaikoina vaatimattomat:

 • Liikevaihto kasvoi maltillisesti, paikallisissa valuutoissa ja ilman yritysostoja laskettuna kasvoi 1,5 prosenttia.
 • Konsernin kehitysnäkymiä vuonna 2012 on tarkistettu, ja liikevaihdon TeliaSonera arvioi kasvavan 0–1 prosenttia paikallisissa valuutoissa ja ilman yritysostoja laskettuna. Ennen kertaluonteisia eriä ilmoitetun käyttökateprosentin odotetaan olevan noin 35 prosenttia.
 • Broadband Services- ja Eurasia-liiketoiminta-alueilla kehitys on pääasiassa ollut vakaata, kun taas Mobility Services ­‑liiketoiminta-alueella palveluiden liikevaihdon ja laitemyynnin kasvu oli hitaampaa
Elisa

Elisan arvostuskerroin p/B on selkeästi korkeampi kuin TeliaSoneralla ja muilla verrokeilla. Tämä selittyy yhtiön korkealla kannattavuudella (sijoitetun pääoman tuotto yli 16 prosenttia).

Elisan markkina-arvo on laskenut viidessä vuodessa 18 prosenttia – eli vain hieman enemmän kuin TeliaSoneran. Kuten TeliaSonerakin, on Elisa antelias osingonmaksaja, ja aivan kuten TeliaSonerankin tapauksessa, on Elisankin taseessa kosolti aineetonta varallisuutta.

Elisallakaan ei ole lähiaikoina kasvunäkymiä. Elisa arvioi koko vuoden liikevaihdon pysyvän edellisen vuoden tasolla. Matkaviestintä, ja erityisesti laajakaistapalvelujen käyttö sekä laitemyynti, jatkaa kasvuaan. Lisäksi Elisa tulee jatkossakin investoimaan uusiin palveluihin, joiden liikevaihdon se ennakoi kasvavan. Kannattavuudessa ei ole tapahtumassa muutoksia: kertaluonteisista eristä puhdistetun koko vuoden käyttökatteen yhtiö arvioi pysyvän samalla tasolla, ja liikevoiton Elisa odottaa parantuvan viime vuodesta alhaisemman poistotason vuoksi.

Vertailu eurooppalaisiin verrokkeihin

Ohessa TeliaSoneran ja Elisan tunnusluvut verrattuna Eurooppalaisiin verrokkeihin. Verrokeista esimerkiksi France Telecom ja Vivendi ovat selkeästi maltillisemmin arvostettua kuin TeliaSonera ja Elisa, mutta niiden kannattavuustasokin on vastaavasti heikompi.

[table id=18 /]

Johtopäätökset

TeliaSoneran ja Elisan arvostustasot, vertailut verrokkeihin ja osavuosikatsausten lähiajan näkymät eivät anna aihetta olettaa, että näistä yhtiöistä olisi saatavissa poikkeuksellisen suuria sijoitustuottoja tämän hetkisellä arvostustasolla. On myös vaikea nähdä sellaista skenaariota, jossa näiden yhtiöiden tuloskasvu muuttuisi radikaalisti korkeammaksi.

Toisaalta yhtiöiden vakaa liiketoiminta, vahva tase ja osinkopolitiikka mahdollistaa kuitenkin kohtuullisen tuoton – kohtuullisella riskillä.

[break]

5 kommenttia
 • Pena sanoo:

  Mielenkiintoinen vertailu. Arvopaperi-lehden verkkosivuilla oli vastaavanlainen vertailu Tellun ja Elisan välillä.

 • Monialajohtaja sanoo:

  Elisan tapauksessa on aivan sama kehittyykö kurssi positiivisesti vai ei, tärkeämpää on lähes koko tuloksen jakaminen ulos osinkoina. Salkkuun mahtuu aina yksi tällainen osinkokone.

  • Elisan strategia ja omistajapolitiikka näyttää todellakin perustuvan ajatukselle, että kasvu ei ole itseisarvo, tai se ei saa ainakaan mennä osinkopolitiikan edelle.

   Olen samaa mieltä siitä että Elisa on hyvänä osingonmaksajana hyvä sijoitus, varsinkin pitkäaikaiseen salkkuun.

   Tällaisen osakkeen kohdalla ei todellakaan ole tarpeen tuijottaa kurssikehitystä, jos ostot on tehty silloin kun osinkotuotto ja muut arvostuskertoimet ovat kohtuulliset. Osta ja pidä -strategiassa on tällaisten osakkeiden kohdalla sitten turha tuijottaa kurssikehitystä.

   Muistettakoon myös rahoitusteorian perusta: osakkeen arvo muodostuu pitkällä aikavälillä nykyisestä ja tulevista (diskontatuista) osinkotuotoista

 • Masa sanoo:

  Toisaalta mikäli yritys jakaa koko tuloksensa osinkoina, ei se investoi eikä siten pysty kasvattamaan tulostaan. Tällöin osinkotuotto pysyy prosentuaalisesti ja absoluuttisesti samalla tasolla, jolloin inflaatio nakertaa osinkoa vuosien saatossa.

  • Ms Darcy sanoo:

   Juuri noin. Elisa on puun ja kuoren välissä koska Suomessa ei ole kasvulle tilaa ja kilpailu lisääntyy. Onkohan netin elokuvavuokraus ja muut uudet lisäarvopalvelut netissä Elisan mahdollisuus?

 • Ylös
  >