Yrityslainat sekä niihin sijoittavat rahastot ja ETF:t ovat luonteva lisä hajautussa sijoitussalkussa.
Kun matalariskisten maiden joukkovelkakirjojen tuotot ovat painuneet ennätyksellisen alas, on yrityslainoista ja yrityslainarahastoista muodostunut usealle sijoittajalle varteenotettava vaihtoehto valtiolainoihin sijoittaville rahastoille.
Yrityslainojen hinnoittelu ja riskit
Yrityslainat ovat yritysten liikkeeseenlaskia joukkolainoja joilla yritys rahoittaa toimintaansa. Niihin sisältyy aina kaksi oleellista riskiä: korkoriski ja luottoriski. Yleinen korkotason nousu laskee jo liikkeelle laskettujen yrityslainojen hintoja ja korkotason lasku puolestaan nostaa hintoja. Eli korkotason muutoksilla on käänteinen vaikutus yrityslainojen ja niihin sijoittavien rahastojen tuottoihin. Siten yleisen korkotason muutoksen vaikutukset ovat siis samansuuntaiset kuin osakkeissa ja osakerahastoissa.
Luottoriski vaikuttaa siten, että jos epävarmuus yrityksen liikkeellelaskeman lainan takaisinmaksusta vaarantuu, nousee sijoituksen tuottovaatimus ja lainan markkinahinta laskee. Vastaavasti korkojen nousu laskee yrityslainojen hintoja.
Luottoriskin arvioimiseksi on olemassa tietenkin luottoluokitusyritysten laatimia luottoluokituksia. Kullakin luokitusyrityksellä on omat luokitusjärjestelmänsä. Heikoimman luokan lainat ovat ns. roskalainoja eli suuririskiä high yield -lainoja: niiden korkotuotto on korkea, johtuen liikkeelle laskeneen yrityksen heikosta luottoluokituksesta.
Yrityslainoihin sijoittavat ETF-rahastot
Listasimme markkinoilta löytyvät korkeaa tuottoa hakevat high-yield yrityslaina-ETF:t alla olevaan taulukkoon.
Rahastoista selkeästi volyymiltaan suurimmat ovat iSharesin iBoxx ja SPDR Barclayn rahastot – kaupankäyntivolyymeiltaan ne ovat selkeästi omassa luokassaan. Kulurakenteissa ei ole suuria eroja, vain Perituksen rahaston kulurakenne on selkeästi muita rahastoja korkeampi. Tuottotietoja ei kaikista rahastoista ole saatavissa.
Mielenkiintoista on tutkia suurimpien rahastojen korrelaatioita osakemarkkinoiden kanssa. Tätä suhdetta mittaa beta-kerroin. Rahastojen korrelaatio on ollut negatiivinen kolmen vuoden ajanjaksolla. Tämä viittaa siihen, että yrityslairahastoilla on mahdollista pienentää sijoitussalkun riskiä hajauttamalla. Toisaalta esimerkiksi iSharesin iBoxx -rahaston beta-kerroin pitemmällä viiden vuoden ajanjaksolla on positiivinen – viiden vuoden betakerroin on 1,16. Eli pitkäaikaisessa sijoitussalkussa ko. rahastolla ei olisi ollut mahdollista saada hajautushyötyä.
[table id=22 /]
Tarkastellaan vielä iSHARES iBOXX -rahaston historiallista tuottokehitystä suhteessa osakeindeksiin. Yrityslainarahaston tuotto on korreloinut selkeästi Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden kanssa (S&P-indeksi) aina vuoden 2012 alkuun asti, mutta sen jälkeen osakemarkkinat ovat tuottaneet huomattavasti paremmin. Mikä selittää vuoden 2012 tuottojen erkaantumisen?
(Lähde: Yahoo.finance.com)
Osakemarkkinat ja yrityslainarahaston tuotot ja tappiot ovat liikkuneet muutoin samansuuntaisesti, mutta osakemarkkinan volatiliteetti on ollut korkeampi. Tämä merkitsee sitä, että nousutrendissä korkeamman volatiliteetin sijoituskohteen tuotto nousee tietenkin korkeammaksi.
Tärkeä pointti tuo yritysbondirahastojen korrelaatio osakeindekseihin.
Jos osakeallokaatiota johonkin päin tässä maailmantilanteessa hajauttaa niin taitaa olla kehittyvien markkinoiden korkorahastot paras tie.
Kuvaajat näyttävät hintaindekseiltä. HYG maksaa olennaisesti korkeampaa osinkoa, jos Google Financeen on uskominen.