Fortumin osavuosikatsaus oli pettymys analyytikoille mutta ei sijoittajille. Kolmannen kvartaalin tulos oli analyytikoiden ennusteita heikompi. Kurssireaktio oli kuitenkin maltillinen; Fortumin osakkeen hinta ei reagoinut käytännössä lainkaan osavuosikatsauksen tulosheikennykseen.
Tuloskehitys
Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto oli kolmannella neljänneksellä 220 (297) miljoonaa euroa, eli laskua viime vuoden kolmannen neljänneksen liikevoittoon oli 26 prosenttia. Osakekohtainen tulos tippui vieläkin enemmän, EPS oli 0,14 (0,23) euroa, eli laskua oli 39 prosenttia, josta vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät merkityksettömät 0,01 (0,02) euroa osaketta kohti.
Pohjoismaiset sähkönhinnat ovat olleet selkeästi alemmalla tasolla kuin viime vuonna, mikä johtui harvinaisen korkeiden sademäärien kasvattamista pohjoismaisia vesivarastoista.
Kannattavuutta heikensi myös teollisuuden kysynnän heikkenemisestä johtuva sähkön kulutuksen lasku. Pohjoismaissa kulutettiin sähköä kolmannen neljänneksen aikana 80 (81) terawattituntia (TWh) eli noin 1 % vuoden 2011 vastaavaa jaksoa vähemmän.
Merkillepantavaa vuosikatsauksessa oli Venäjän liiketoimintojen painuminen tappiolliseksi kolmannella kvartaalilla. Uudelta tuotantokapasiteetilta odotettiin parempaa tuloskehitystä.
Lähiajan näkymät
Fortumin keskeisin tulosajuri on tietenkin sähkön tukkuhinta Pohjoismaissa. Tukkuhintaan vaikuttaa kolme seikkaa: 1) kysyntä- ja tarjontatilanne, 2) päästöoikeuksien hinnat ja 3) vesitilanne.
Yhtiön mukaan Euroopan epävarma taloustilanne ja Pohjoismaiden runsas vesitilanne saattavat ylläpitää sähkön tukkuhinnan laskupainetta Pohjoismaissa lyhyellä
aikavälillä.
Suositukset ja tavoitehinta
Analyytikot ovat reivanneet Fortumin tavoitehintoja systemaattisesti alaspäin viimeiset kaksi ja puoli vuotta. Vuoden 2010 alussa Fortumin osakkeen tavoitehintojen konsensusarvo oli lähes 25 euroa per osake. Siitä on tultu alas 16 euron tasoon. Muutos on ollut merkittävä.
Mikään ei viittaa siihen, että tavoitehintoja oltaisiin nostamassa. Varsinkin kun otetaan huomioon uusimman tulosilmoituksen odotettua heikompi taso.
Arvostustaso ja pitkän aikavälin kehitys
Huolimatta odotettua heikommasta vuosikatsauksesta on Fortumin arvostustaso edelleen maltillinen. Konsensusennusteiden mukainen osakekohtainen tulos on tällä hetkellä 1,36 euroa per osake. Tämä tarkoittaa siis nykykurssilla P/E-lukuna arvoa 10,6. Ottaen huomioon, että viimeisen 12 kuukauden aikana sijoitetun pääoman tuotto oli 10,4 % (vuoden 2011 lopussa 14,8 %) ja oman pääoman tuotto 13,1 % (vuoden 2011 lopussa 19,7 %), ei arvostustasoa voi pitää kohtuuttoman korkeana.
Arvostustaso näyttäytyy maltillisena myös suhteessa Fortumin liiketoimintariskeihin, jotka ovat kohtuullisen alhaiset.
OP-Pohjola luettelee Pohjolan Parhaat -suosituslistallaan seuraavat seikat jotka tukevat pitemmällä aikavälillä Fortumin houkuttelevuutta sijoituskohteena:
- vahva tulos ja kassavirta Pohjoismaissa
- ympäristönormien kiristyminen lisää sähkön hinnan nousupaineita
- Fortumin hiilidioksidivapaa tuotantokapasiteetti
- tuotantokapasiteetin kasvu Venäjällä
- Fortumin vahva taloudellinen asema tukee kasvua
[break]
Fortumin osarissa ei ollut oikeastaan mitään ihmeellistä. EPSin tippuminenkin johtui väliaikaisista syistä. Pitkän aikavälin mahdollisuudet ovat juuri nuo mitä jutussa mainitaan.
Aivan. Vesitilanteesta aiheutuva kannattavuuden lasku on tietenkin väliaikaista. Suuri kysymysmerkki on Euroopan kysyntätilanne.