Indikaattorit

Morgan Stanley: osakekursseissa ei tilaa pettymyksillä

Osakemarkkinoiden tuotot ovat erkaantuneet huolestuttavasti valtionlainojen tuotoista ja ennakoivista suhdanneindikaattoreista. Morgan Stanleyn mukaan osakemarkkinat ovat nyt erityisen haavoittuvaisia ikäville uutisille. 

Morgan Stanleyn strategi Gregory Peters on pessimistinen osakkeiden tulevien tuottojen suhteen. Syynä pessimismiin on osaketuottojen erkaantuminen valtionlainojen tuotoista ja reaalitalouden suhdanneindikaattoreista. Peters perustelee Business Insider -lehdelle näkemystään oheisella kuvaajalla.

Kuvaajassa keltainen käyrä on suhdeluku, joka kuvaa maailmanmarkkinoiden osakkeiden toteutuneita tuottoja viimeiseltä 12 kuukaudelta suhteessa kehittyneiden maiden valtionlainojen tuottoihin (vasen asteikko). Se kertoo siis kuinka paljon osakemarkkinoiden tuotot ovat ylittäneet kehittyneiden maiden valtionlainojen tuoton. Osakkeet ovat riskisempiä sijoituskohteita kuin valtionlainat (toki esim. Kreikan valtionlainojen hinnoittelu on erkaantunut esim. Saksan ja USA:n vastaavista). Siksi osakkeiden tuottojen tulisikin ylittää valtionlainojen tuotot. Osakkeissa on siis ylimääräinen riskipreemio.

Mutta osakkeiden riskipreemio ja tuotot ovat nyt poikkeuksellisen korkealla suhteessa valtionlainoihin. Kuvaaja osoittaa, että osakkeiden tuotot ovat nyt yli 4 prosenttia korkeammat kuin valtionlainojen tuotot. Historiallisesti näin korkea tuottoero on ollut väliaikainen ilmiö. Osakkeiden ylituotot ovat siis sulaneet varsin nopeasti, ja ylituottoja on seurannut osakemarkkinoiden romahdus.

Esimerkiksi ennen vuotta 2009 osakemarkkinat tarjosivat useita vuosia noin 5 prosenttia suuremmat tuotot kuin valtionlainat. Seurauksena oli osakemarkkinoiden totaalinen romahdus. Vuonna 2009 osakemarkkinat tuottivat 6 vähemmän kuin valtionlainat.

Toinen käyrä kuvaajassa on ennakoiva suhdanneindeksi (oikea asteikko). Kuvaajasta voidaan nähdä että historiallisesti ennakoivan suhdanneindeksi on korreloinut varsin voimakkaasti osakemarkkinoiden ja valtionlainojen tuottoeron välillä.

Nyt kuitenkin tämä näiden kahden muuttujan tiet ovat erkaantuneet. Ennakoiva suhdanneindeksi ei ole noussut vaikka osakkeiden tuotot suhteessa valtionlainoihin ovat pompanneet lyhyessä ajassa korkealle. Osakemarkkinat ovat siis erkaantuneet reaalitalouden odotuksista.

Osakemarkkinoiden tuottokehitys suhteessa valtionlainoihin ja reaalitalouden kehitykseen antaa ymmärtää, että osakemarkkinat ovat olleet optimistisia globaalin talouskehityksen suhteen. Negatiivisille makrouutisille ei  osakemarkkinoissa ole tilaa. Kuitenkin Etelä-Euroopan maiden velkaongelma on edelleen ratkaisematta, ja Yhdysvalloissa Fiscal Cliff -leikkausohjelma saattaa tuottaa vielä ikäviä yllätyksiä.

 

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. Osinkoilija

  31.10.2012 at 16:39

  Kyllähän tässä rytinää odotellaan. Ihmeen pitkään on eurokriisissäkin ollut hiljaista. Jos ja kun Kreikasta tai Espanjasta tulee uusia kriisiuutisia, niin kurssit on koetuksella.

  • Wicsu

   31.10.2012 at 16:40

   Vai olisiko niin että ongelmat on jo hinnoiteltu eurokursseihin?

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös