Osakeanalyysit

Nokian luottoriskijohdannaisiin hinnoiteltu lähes 50 prosentin maksukyvyttömyysriski

Markkinoiden epäilyt Nokian ajautumisesta maksukyvyttömyyteen ovat kasvaneet merkittävästi.  Nokian viiden vuoden luottoriskijohdannaiset, eli CDS:t ovat hinnoiteltu ennätyskorkealle.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Nokian CDS oli perjantaina 749 pistettä, mikä on kaikkien aikojen korkein noteerattu hinta Nokian luottoriskijohdannaiselle.

Tammikuussa Nokian CDS oli vielä 309 pistettä, eli johdannaisen hinta on noussut tuosta tasosta peräti 142 prosenttia. Reutersille antamassaan haastattelussa Markit-luottotutkimuslaitoksen johtaja Gavan Nolan arvioi, että Nokian CDS-noteeraus merkitsee, että yhtiön todennäköisyys joutua maksukyvyttömyyteen on peräti 49 prosenttia.

Vastikään julkaistu osavuosikatsaus tuskin alentaa markkinoiden maksukyvyttömyyspelkoa. Vaikka Nokia raportoi tuloksen parantumisesta, on yhtiö edelleen polttanut kassaansa nopeaa vauhtia, eikä yhtiö pystynyt kolmannella kvartaalilla saamaan operatiivisesta liiketoiminnasta positiivista kassavirtaa.

CDS on luottoriskinvaihtosopimus (engl. credit default swap). Se on luottoriskijohdannainen, jonka avulla voidaan suojata tai vakuuttaa joukkovelkakirjan (obligaatiot ja valtionlainat) nimellispääoma sen saajan maksukyvyttömyyttä vastaan.  Johdannaisen kautta saadun vakuutuksen ostohinta on sitä suurempi, mitä todennäköisemmäksi maksukyvyttömyys arvioidaan. CDS:n haltija saisi maksukyvyttömyyden toteutuessa rahansa takaisin joka tapauksessa ja tappion kantaisi CDS:n myyjä.

CDS:n hinta voidaan siis tulkita luottoriskin hinnaksi. Hinta kertoo kuinka paljon CDS:n ostaja joutuu maksamaan CDS.n myyjälle jotta ostaja voisi suojautua luottoriskiltä.

Esimerkki:

CDS:n hinta viiden vuoden kohdeyrityksen joukkovelkakirjalainaan  on 200 korkopistettä ja velkakirjan nimellisarvo on 10 miljoonaa euroa. Tällöin CDS:n ostaja maksaa myyjälle 220 000 euroa vuodessa viiden vuoden ajan, mikäli kohdeyritys ei ajaudu konkurssiin. Jos konkurssi tulee, maksaa CDS:n myyjä nimellispääoman 10 miljoonaa euroa CDS:n ostajalle.

 

Kommentoi
Ylös
>