Osakeanalyysit

Sanoman arvostustaso houkutteleva mutta…

Kesällä alkanut myönteinen kehitys osakemarkkinoilla ei ole heijastunut mediatalo Sanomaan. Yhtiön kurssi on laskenut vuodessa yli 20 prosenttia, ja yhtiön kurssikehitys on selvästi erkaantunut paitsi Helsingin pörssin myös toimialan yleisestä suunnasta. 

Sanoman kurssilasku on heijastunut yhtiön arvostustasoon. Yhtiö on nyt arvostusmittareilla mitaten verrokkejaan selvästi edullisempi. Koko vuoden 2012 tulosennusteella laskettu p/e-kerroin on 8,6 ja  hinta suhteessa tasesubstanssiin on 0,89.

Mutta eipä ole yhtiön tunnusluvuissakaan ollut viime vuosina kehumista. Oman pääoman tuotto on lähes nollilla, yhtiön velkaantumisaste on noussut rajusti ja liiketoiminan rahavirta on kuluvana vuonna pakkasella. Viiden vuoden aikana osingot ovat alentuneet vuotta 2010 lukuunottamatta.

Kaiken kukkuraksi Sanoman tase sisältää alaskirjausriskin; taseen vastaavista puolet on liikearvoa ja aineetonta varallisuutta. Liikearvon suuren osuuden vuoksi yhtiön arvostustasokin näyttäytyy uudessa valossa. Alhainen hinta suhteessa tasesubstanssiin (eli P/B) voi Sanoman kohdalla johtaa vääriin johtopäätöksiin. Jos taseen liikearvon osuus jätetään huomiotta, nousee yhtiön arvostuskerroin toisiin lukemiin.

Syyt Sanoman kurssilaskuun

Sanoman mollivoittoiselle kurssikehitykselle voidaan esittää ainakin seuraavat syyt:

1. Tuloskehitys

Ensimmäisen vuosineljänneksen tulos oli selvästi sijoittajille pettymys, yhtiön tuloksen ilman kertaluontoisia eriä painuessa miinukselle. Sanoman kurssi tippui rajusti osavuosikatsauksen jälkeen keväällä.  Toisella kvartaalilla yhtiö petrasi kannattavuuttaan mutta piti arvion koko vuoden tuloksesta ennallaan. Sijoittajat eivät ole vielä vakuuttuneita yhtiön kykyyn parantaa tulostaan.

2. Yrityskauppa

Huhtikuussa 2011 Sanoma ilmoitti ostavansa SBS:n televisiotoiminnan Hollannissa ja Belgiassa ProSiebenSat.1:ltä, jonka ansiosta Sanomasta tuli johtava televisiotoimija Hollannissa ja Belgiassa. Kauppa ei ollut riskitön yhtiön kannalta, sillä se lisäsi lisää huomattavasti vierasta pääomaa. Lisäksi kaupassa Sanomalle syntyi 900 miljoonaa euroa lisää liikearvoa (jota oli ennestäänkin reippaasti).

3. Toimiala

Perinteinen sanomalehtiliiketoiminta ei vakuuta sijoittajia vaikka yhtiö on hakenut kasvua niin Euroopasta kuin laajentumalla Venäjälle.

Tästä syystä Sanoma kehittää ja laajentaa verkkoliiketoimintaansa voimakkaasti. Yhtiö ilmoittaa tavoitteekseen kuluttajille suunnatun verkkoliiketoiminnan tuottojen kaksinkertaistamisen vuoteen 2012 mennessä.  SBS:n televisiotoiminnan ostolla yhtiö pyrkii vahvistamaan asemaansa digitaalisessa mediassa.

Sijoittajat eivät tunnu ainakaan vielä olevan vakuuttuneita uuden strategian onnistumisesta, varsinkin kun siihen on liittynyt massiivisia rahallisia panostuksia.

Kommentoi
Ylös
>