Asunnot ja kiinteistöt

Verokarhu yllättää ulkomaille sijoittavan asuntovelallisen

Ulkomailta saadut osingot tai luovutusvoitot voivat aiheuttaa sijoittajalle ikävän yllätyksen. Ulkomaille maksettu lähdevero kyllä hyvitetäänkin Suomen verosta, mutta jos sijoittajalla on kotimaassa esimerkiksi asuntolainaa, saattaa ulkomaiset sijoituskohteet tuottaa ennalta arvaamattomia veroseuraamuksia.

Ulkomailta saatujen osinkojen ja luovutusvoittojen verotus

Ulkomailta saadut arvopapereiden luovutusvoitot verotetaan tavallisesti vain Suomessa. Ulkomaisista osingoista puolestaan peritään yleensä ulkomailla lähdevero, joka sitten hyvitetään Suomen verosta.

Jos osinkoa jakava yhtiö on EU-maasta tai sellaista valtiosta, jonka kanssa Suomella on osinkoihin sovellettava verosopimus, osingon verotus määräytyy samoin kuin suomalaisen osingon, eli listatusta yhtiöstä saadusta osingosta 70 % on veronalaista pääomatuloa ja 30 % verovapaata tuloa. Esimerkiksi Yhdysvaltojen kanssa Suomella on verosopimus, joten amerikkalaisista osakkeista maksettu lähdevero hyvitetään Suomessa.

Verosopimusten perusteella myös osingon lähdevaltio voi usein verottaa tietyn prosentin (esim. 15 %) mukaan. Verosopimuksen mukainen ulkomaan vero hyvitetään Suomessa siitä verosta, jonka Suomi määrää sijoittajalle samasta tulosta. Ulkomaille maksettua veroa ei hyvitetä enempää kuin tulosta menisi Suomessa veroja sen jälkeen, kun sijoittaja vähentänyt tulosta kulut ja mahdolliset lainan korot.

Mikäli sijoittaja saa osinkoa muusta maasta kuin EU- tai verosopimusvaltiosta, osinko on kokonaan veronalaista ansiotuloa.

Asuntolaina voi aiheuttaa yllätyksen

Hyvitysjärjestelmän pitäisi siis taata, että esimerkiksi Ruotsista saadusta osingosta ei veroteta sijoittajaa kahteen kertaan. Verokohtelu pitäisi muutoinkin olla ulkomaille sijoittavalla sama kuin kotimaahan sijoittavalla.

Näin yksinkertaista tämä ei kuitenkaan ole.

Ulkomaisen sijoituksen kohdalla nimittäin sijoittaja ei voi hyödyntää alijäämähyvitystä.

Alijäämähyvitys tarkoittaa sitä, että jos pääomatuloista tehtävät vähennykset ovat suuremmat kuin pääomatulot, syntyy alijäämä. Osan siitä saa vähentää ansiotulojen veroista alijäämähyvityksenä. Alijäämähyvitys on 30 % pääomatulolajin alijäämästä. Tämä alijäämähyvitys on siis hyödynnettävissä kotimaisten sijoitusten osingoissa.

Ulkomaisten osinkojen kohdalla alijäämähyvitystä ei ole mahdollista siis hyödyntää. Toiseen valtioon maksettu vero hyvitetään sijoittajalle nimittäin vain samassa suhteessa kuin kyseisestä tulosta todella maksetaan veroa. Verottaja tarkastelee asiaa tulo- ja menolajeittain. Jos siis jonkin vähennyksen vuoksi pääomatuloista ei jää maksettavaksi veroa, ei myöskään ulkomaista veroa hyvitetä.

Tyypillisesti alijäämähyvitystä syntyy jos henkilöllä on kohtuullisesti asuntolainan korkokuluja, jotka ovat pääomatuloista vähennettäviä kuluja.

Ulkomaille pääomatulosta maksetun veron hyvitys jää vajaaksi silloin, kun henkilöllä on puhtaasta pääomatulosta tehtäviä vähennyksiä. Tällaisia vähennyksiä ovat korkovähennyksen lisäksi vähennys vapaaehtoisen eläkevakuutuksen maksuista tai ps-tilille maksetuista säästöistä.

Sijoittaja siis saattaa menettää alijäämähyvityksen hyödyntämismahdollisuuden ansiotuloistaan tilanteessa jossa sijoittajalla on ollut ansiotuloja, asuntolainaa ja lainasta aiheutuneita korkokuluja.

Veronmaksajain keskusliiton sivuilla on valaiseva esimerkki millaisessa tilanteessa näin voi käydä. Linkki sivulle ohessa:

http://www.veronmaksajat.fi/fi-FI/va/veroartikkeli/ulkomainen-sijoitus-voi-pienentaa-verovahennyksia-2

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös