Markkinakommentit

Kuplivatko seuraavaksi yrityslainamarkkinat?

Yrityslainamarkkinat ovat olleet viime vuosina kovassa vedossa. Vakaiden teollisuusmaiden valtionlainojen korkotason painuessa lähelle nollaa, on tuottoa haettu korkeariskisistä yrityslainoista. Samalla kuitenkin hinnat ovat nousseet ja tuotot laskeneet – joko liikaakin?

Osa asiantuntijoista alkaa olla huolissaan yrityslainamarkkinoiden mahdollisesta ylikuumenemisesta. Rahastopääomien liikkeitä seuraavan EPFR Globalin mukaan sijoittajat ovat siirtäneet amerikkalaisiin korkeariskisiin yrityslainoihin sijoittaviin rahastoihin ja ETF:iin ennätykselliset 49 miljardia dollaria. Se on yli kaksinkertaisesti enemmän kuin aiempi ennätys 21 miljardia vuonna 2009.

CNN Money –lehdelle antamassaan haastattelussa Wells Fargon lainamarkkinoiden johtajan George Rusnakin mukaan pelkästään valtava rahavirta korkeariskisiin yrityslainarahastoihin on huolestuttava merkki ylikuumenemisesta.

Toinen merkki mahdollisesta ylikuumenemisesta on hinnoittelu. Keskimäärin korkeariskisistä yrityslainoista (eli ns. roskalainat) on historiallisesti vaadittu noin 7 prosentin tuotto kompensaationa suuremmasta riskistä verrattuna alhaisemman riskin valtionlainoista. Tämä tuottoero (yield spread) on laskenut voimakkaasti. Kun korkeariskisten yrityslainojen kysyntä kasvaa, niiden hinnat nousevat ja tuotot laskevat. Esimerkiksi Barcklayn korkeariskisten yritysten tuottoindeksin ja USA:n 10 vuoden valtionlainan tuottoero on kaventunut vain 4,8 prosenttiin.  Vielä toukokuussa tuottoero oli yli 6 prosenttia, ja pitkän aikavälin keskiarvo on 5,4 prosenttia.

Tuottoeron kaventumiselle on toki olemassa perusteita. Valtionlainojen tuotot ovat hyvin alhaiset ja sijoittajat eivät halua allokoida liian suurta osaa varoistaan osakemarkkinoille.

Keskeinen tuottoeroon vaikuttava seikka on yritysten luotttotappio- ja konkurssiriski. Seeking Alpha –lehden kolumnistin Russ Koesterichin mukaan Yhdysvaltojen S&P-osakeindeksin yritykset istuvat yli 2 triljoonan kassavarojen päällä, mikä on noin 7 prosenttia niiden markkina-arvosta. Historiallisesti kassavarat ovat olleet noin 2 prosenttia nettovarallisuudesta. Rossin mukaan yritysten konkurssiaste on vain noin 2 prosenttia, mikä on puolet alhaisempi kuin pitkän aikavälin keskiarvo.

Rossin mukaan silti on syytä olla huolissaan. Yhdysvaltojen makrotalouden riskit ovat nyt niin suuret, että korkeariskisten yrityslainojen tuleviin tuottoihin liittyy erityinen riski. Yrityslainamarkkinoiden nykyinen hinnoittelu ei salli esimerkiksi fiscal cliff –kriisin toteutumista. Jos Yhdysvaltojen valtiontalouden tasapainottaminen ajautuu uuteen kriisiin, on seurauksena mahdollisesti uusi taantuma – ja korkeariskisten yrityslainamarkkinoiden romahdus.

[break]

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös