Markkinakommentit

Mitä nyt sijoitussalkkuun, syklistä kasvua vai osinkoja?

Osakkeiden arvostustasot ovat laskeneet kotimaan osakemarkkinoilla. Miten tilanne kannattaa hyödyntää? Pitäisikö nyt suosia vakaita osingonmaksajia vai joko nyt on oikea aika hakea aggressiivisempaa riskituottoa syklisistä osakkeista?

Tapiola pankki näkee Helsingin pörssissä nyt hyviä ostomahdollisuuksia kuluttajavetoisissa yrityksissä ja hyvissä osingonmaksajissa. Kolme kansainvälistä suurpankkia olisivat valmiita jo lisäämään riskiä syklisissä osakkeissa.

Osinkotuottoja kuluttajasektorilta

Tapiola Pankin pääanalyytikko Kim Gorschelnikin mukaan kotimaisten osakkeiden osinkotuotot tarjoavat sijoittajille tällä hetkellä hyviä tuottoja: ”Helsingin pörssin keskimääräinen osinkotuotto on 4,5 prosentin luokkaa. Ero on historiallisen suuri verrattuna korkomarkkinatuotteisiin, esimerkiksi talletuksiin, riskittömiin valtionlainoihin ja matalariskisiin yrityslainoihin.”.

Pankin suosituksissa kymmenen parhaimman yhtiön joukossa on säilynyt viisi yritystä: F-Secure, Lassila & Tikanoja, Nokian Renkaat, Olvi ja Tikkurila. Uudet suositusosakkeet ovat Amer Sports, Huhtamäki, Sanoma, TeliaSonera ja Elisa. Pankki on valinnut suositukset makrotalouden synkän tilanteen näkökulmasta. Taantumaan vajonneen euroalueen tilanne jatkuu epävarmana, mutta Yhdysvalloissa ja kehittyvissä talouksissa näkymät ovat valoisammat. 

Tapiola pankin osakesuositusten valintakriteereinä on kolme tekijää: osingot, kuluttajavetoisuus ja euroriskit. Osakepoiminnassaan Tapiola pankki on etsinyt yhtiöitä, jotka myyvät tuotteita ja palveluja suoraan kuluttajille. Lisäksi Tapiola Pankki on painottanut suosituksissa jo pidempään yrityksiä, joiden liikevaihdosta merkittävä osa tulee euroalueen ulkopuolelta.

Aggressiivista kasvua syklisiltä toimialoilta

Tapiola pankin näkemys poikkeaa esimerkiksi vastikään kolmen suuren pankin, Citigroupin, Morgan Stanleyn ja UBS:n näkemyksistä. Suurpankkien strategit arvioivat Aasian osakemarkkinoita käsittelevissä markkinakatsauksissaan, että nyt olisi oikea hetki siirtää osakepainoa nimenomaan syklisiin yhtiöihin.

Syklisten osakkeiden suosiminen perustuu oletukseen, että Kiinan talouskasvu saa ensi vuonna jälleen uuden vaihteen päälle, jonka ansiosta teknologia- ja perusteollisuus lähtevät kasvuun. Esimerkiksi Morgan Stanleyn Jonathan Garner perustelee syklisten osakkeiden suositusta sillä, että syklisten osakkeiden arvostustasot ovat noin 40 prosenttia matalammalla kuin defensiivisten osakkeiden.

Sykliseksi kutsutaan yhtiötä, jonka liikevaihto ja tulos nousevat ja laskevat talouden suhdanteiden mukana.  Sykliset osakkeet voidaan jakaa tarkemmin vielä etu- keski- ja jälkisyklisiin osakkeisiin. Etu- tai alkusyklisiä ovat yhtiöt ja osakkeet, jotka suhdannetaantuman ja -huipun jälkeen nousevat ja putoavat ensimmäisenä. Keskisyklisten yhtiöiden osakkeet nousevat yleensä vasta etusyklisten jälkeen. Jälkisykliset osakkeet saavuttavat huippunsa vasta suhdannekierron loppupuolella.

Helsingin pörssissä etusyklisiä ovat etenkin kaivos- ja perusmetalliyhtiöt kuten Rautaruukki, Outokumpu ja Talvivaara. Etusyklisinä pidetään myös auto- ja kemianteollisuutta, lento, -teräs- ja metsäyhtiötä sekä rahoitussektoria.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös