Asunnot ja kiinteistöt

Lainakatolla voi olla yllättäviäkin seurauksia

Ministeri Antti Tanskasen työryhmä ehdottaa että lakiin kirjattaisiin vaatimus 20 prosentin omarahoitusosuudesta asuntolainaa hankittaessa. Esityksessä on nähty paljon ongelmia.

Työryhmä esittää että 80 prosentin enimmäisluototusta laskettaessa otettaisiin huomioon vain ostokohde eikä mahdollisia muita vakuuksia. Lainaa ei siis voisi saada ilman käteissäästöjä vaikka lainalle olisi olemassa täydet vakuudet muun omaisuuden ansiosta.

Kiinteistövälitystoimisto Kiinteistömaailma arvioi Danske Bankin julkaisemassa lehdistötiedotteessa, että tiukka vaatimus omarahoitusosuudesta kaventaisi eritoten nuorten asunnonostajien mahdollisuuksia tavoitella omaan elämän-tilanteeseen sopivaa ensimmäistä kotia, arvioi Kiinteistömaailma.

– Vuokrataso erityisesti pääkaupunkiseudulla on niin korkea, että asuntosäästämisen ja vuokranmaksun yhdistelmä on usein mahdotonta. Lainakaton vaatiminen rajoittaisi varsinkin nuorten perheiden valinnanvapautta ja ajaisi heidät ahtaalle, arvioi Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Seppo Hämäläinen.

Suomen Akatemian tutkijatohtori Juhana Siljander ja kiinteistösijoittaja Samuel Siljander arvioivat taannoin Helsingin Sanomien vieraskynässä, että lakiesitys voisi johtaa tilanteeseen, jossa esimerkiksi helsinkiläisen lapsiperheen omarahoitusosuus saattaisi nousta jopa yli 80000 euron.

Paradoksaalisesti myös kotitalouksien riskinotto saattaisi lisääntyä. Juhana ja Samuel Siljanderin mukaan käteissäästöjen keräämisen tarve johtaa asuntolainojen lyhennysvapaisiin ja pidempiin laina-aikoihin. Llainan lyhennysten sijaan lainakatto kannustaisi myös sijoittamaan kerätyt käteissäästöt likvideihin mutta riskisempiin omaisuusvaihtoehtoihin, kuten osakkeisiin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


< !—ReadPeak peruskoodi -->
< !—Improve Media -->

Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös