Asunnot ja kiinteistöt

Lainakatolla voi olla yllättäviäkin seurauksia

Ministeri Antti Tanskasen työryhmä ehdottaa että lakiin kirjattaisiin vaatimus 20 prosentin omarahoitusosuudesta asuntolainaa hankittaessa. Esityksessä on nähty paljon ongelmia.

Työryhmä esittää että 80 prosentin enimmäisluototusta laskettaessa otettaisiin huomioon vain ostokohde eikä mahdollisia muita vakuuksia. Lainaa ei siis voisi saada ilman käteissäästöjä vaikka lainalle olisi olemassa täydet vakuudet muun omaisuuden ansiosta.

Kiinteistövälitystoimisto Kiinteistömaailma arvioi Danske Bankin julkaisemassa lehdistötiedotteessa, että tiukka vaatimus omarahoitusosuudesta kaventaisi eritoten nuorten asunnonostajien mahdollisuuksia tavoitella omaan elämän-tilanteeseen sopivaa ensimmäistä kotia, arvioi Kiinteistömaailma.

– Vuokrataso erityisesti pääkaupunkiseudulla on niin korkea, että asuntosäästämisen ja vuokranmaksun yhdistelmä on usein mahdotonta. Lainakaton vaatiminen rajoittaisi varsinkin nuorten perheiden valinnanvapautta ja ajaisi heidät ahtaalle, arvioi Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Seppo Hämäläinen.

Suomen Akatemian tutkijatohtori Juhana Siljander ja kiinteistösijoittaja Samuel Siljander arvioivat taannoin Helsingin Sanomien vieraskynässä, että lakiesitys voisi johtaa tilanteeseen, jossa esimerkiksi helsinkiläisen lapsiperheen omarahoitusosuus saattaisi nousta jopa yli 80000 euron.

Paradoksaalisesti myös kotitalouksien riskinotto saattaisi lisääntyä. Juhana ja Samuel Siljanderin mukaan käteissäästöjen keräämisen tarve johtaa asuntolainojen lyhennysvapaisiin ja pidempiin laina-aikoihin. Llainan lyhennysten sijaan lainakatto kannustaisi myös sijoittamaan kerätyt käteissäästöt likvideihin mutta riskisempiin omaisuusvaihtoehtoihin, kuten osakkeisiin.

Kommentoi
Ylös
>