Sijoitusstrategiat

Sijoittajan 10 yleisintä virhettä

Amerikkalainen Business Insider –lehti listasi 10 tyypillistä virhettä joilla sijoittaja tuhoaa sijoitussalkun tuoton.

Kun sijoittaja käyttää aikaansa esimerkiksi yksittäisten osakkeiden analysointiin, saattaa koko sijoittamisen kokonaiskuva hämärtyä. Amerikkalainen Business Insider -lehti listasi 10 tyypillistä virhettä joilla sijoittaja tuhoaa sijoitussalkun tuoton.

Myy voittajat ja pidä häviäjät

Tämä on yksi tyypillisimmistä piensijoittajan virheistä. Sijoittaja myy nousutrendissä olevan osakkeen koska haluaa kotiuttaa tuoton turvasatamaan. Kantti ei riitä momentumin hyödyntämiseen.

Vastaavasti tappiollisia sijoituksia pidetään salkussa vuosikausia siinä toivossa että ne joskus nousisivat.

Kalifornian yliopiston professori Terrence Odean osoitti tutkimuksessaan että tämä menetelmä lähes aina johti vastakkaiseen lopputulokseen kuin mikä oli tarkoitus. Myydyt voittajaosakkeet tuottivat myynnin jälkeen paremmin kuin salkussa pidetyt tappiolliset osakkeet.

Unohda palkkiot

Aktiivisesti hoidetut osakerahastot häviävät usein indeksille. Syy on yksinkertainen; rahastojen palkkiot syövät tuoton.

Yhdysvalloissa keskimääräinen rahastojen veloitus on peräti 3 prosenttia vuosituotoista. Se on paljon.

Käy aktiivisesti kauppaa

Journal of Finance –lehden tutkimuksessa (no. 2 huhtikuu 2000) Brad M. Barber ja Terrance Odean osoittivat, että kotitaloudet jotka kävivät aktiivisesti kauppaa osakkeilla saivat vuosina 1991-1996 11,4 prosentin tuoton. Kuitenkin vastaavalla ajanjaksolla osakeindeksin tuotto oli peräti 17,9 prosenttia.

Aktiivisesti kauppaa käyneet sijoittajat hävisivät siis markkinoiden trendille. Passiivinen sijoittaminen olisi tuottanut paremmin.

Osta sen yhtiön osakkeita jossa olet töissä

Sijoittaja saattaa kuvitella, että hänellä on sisäpiiritietoa yhtiöstä jossa hän työskentelee.  Tästä johtuen sijoittaja sijoittaa suuren osan salkustaan tuttuun yhtiöön.

Tässä syntyy kaksikin virhettä riskienhallinnan kannalta. Ensinnäkin varojen hajautus ei ole järkevä, ja toiseksi, sijoittaja antautuu tuplariskiin. Mikäli yhtiö ajautuu taloudellisiin vaikeuksiin, saattaa sijoittaja menettää sekä rahansa että työpaikkansa.

Seuraa huhuja

2000-luvun teknologiakupla on hyvä esimerkki siitä, mitä tapahtuu kun sijoittajat alkavat laumasieluisesti juosta huhujen perässä. Osakkeiden arvostustasot niin maailmalla kuin Suomessakin nousivat järjettömälle tasolle.

Luota talousmedian sijoitusvinkkeihin

Median sijoitusvinkkien seuraaminen saattaa johtaa väärään ajoitukseen sekä hyvien ja huonojen uutisten ylireagointiin.

Verojen välttäminen

Välttääkseen luovutusvoittoveron sijoittaja saattaa pitää salkussaan hyvin tuottaneen sijoituskohteen, vaikka muut seikat puoltaisivat kohteen myyntiä. Verojen välttäminen saattaa johtaa siihen että sijoituskohteen painoarvo salkussa on liian suuri.

Itseluottamus voittaa realismin

Monmouthin yliopiston professori Steven Pressman havaitsi että taloudellisten väärinkäytösten uhrit olivat tulleet huijatuiksi oman ylikorkean itseluottamuksensa vuoksi. Tämä ei liene mikään yllätys. Silti sijoittaja on taipuvainen uskomaan, että omat sijoitustaidot takaavat markkinoita paremmat sijoitustuotot.

Se usko on syytä laittaa säännölliseen happotestiin.

Anna rahasi vääriin käsiin

Jos sijoittaja antaa varansa ulkopuolisen hoidettavaksi, tulisi varmistaa, että ulkopuolisen palkkio on sidottu tuloksiin. Palkkio ei saa olla kiinteä, tuloksista riippumaton.

Yritä voittaa markkinat

Jack Bogle väittää kirjassaan ”Common Sence On Mutual Funds”, että kaksi-kolmasosa aktiivisesti hoidetuista rahastoista häviää markkinalle. Myös sijoitustutkimus antaa karun kuvan ammattilaisten taidoista.

Markkinoiden voittaminen on siis haastavaa hommaa. Se voi onnistua, mutta todennäköisesti vain ottamalla lisää riskiä.

Kommentoi
Ylös
>