Osakeanalyysit

Tapiola Pankki: Helsingin pörssin arvostustaso erittäin houkutteleva

Tapiola Pankki vertailee uusimmassa aamukatsauksessaan Helsingin pörssin tilikauden 2013 ennustettuja arvostustasoja aiempien vuosien keskiarvoon. Tunnusluvut paljastavat, että arvostustaso Helsingin pörssissä on tällä hetkellä alhainen.

Tapiola pankki tarkasteli Helsingin pörssin keskeisimpien tunnuslukujen toteumakehitystä vuosina 2005-2012, sekä vertasi niitä vuoden 2013 ennusteisiin. Tunnusluvut ovat pörssin osakkeiden keskiarvoja vuosittain. Pankki otti vertailuun mukaan keskeisimmät kannattavuuden tunnusluvut sekä arvostusmittarit, EV/Ebit, P/E ja E/P eli tulostuotto. Tulostuotto on on P/E-luvun käänteisluku prosentteina ilmaistuna. Se kertoo kuinka paljon yhtiö tekee tulosta suhteessa osakkeen hintaansa.

Tapiola Pankki jätti vertailusta pois pankit ja yritykset joista ei löydy vertailukelpoista historiaa.

Ennustetuilla tuloksilla lasketut Helsingin pörssin arvostuskertoimet ovat nyt alhaisemmat kuin aiempina vuosina. Tapiola Pankki tarkasteli tunnuslukuja myös ilman Nokiaa, mutta luvut eivät oleellisesti muuttuneet allaolevista.

Mittari Keskiarvo 2013E
EV/EBIT 8,2 7,1
P/E 14,2 12,8
E/P 7,2 % 7,8 %

 

Arvostuskertoimet siis antavat ymmärtää että arvostustaso Helsingin pörssissä on erittäin alhainen. Esimerkiksi ennustettu tulostuotto 7,8 prosenttia on huomattavasti korkeampi kuin nykyisen alhaisen korkotason tilanteessa oleva riskitön korkotuotto.

Myös P/E on Tapiola Pankin ennusteilla huomattavan alhainen. “Nykyisellä historiallisen alhaisella korkotasolla P/E-arvostusten tulisi olla historiallisen korkeita!”, Tapiola Pankki hehkuttaa aamukatsauksessaan.

Arvostustaso riippuu tietenkin tehdyistä ennusteista. Arvostuskertoimet perustuvat Tapiola Pankin oletukseen, että Helsingin pörssin yhtiöiden liikevoitto (EBIT) kasvaa vuonna 2013 15,5 prosenttia vuodesta 2012. Tämä on melko optimistinen oletus sillä vuosina aiemmin keskimääräinen tuloskasvu on ollut noin 2 prosenttia.

Toisaalta kannattavuusestimaatit ovat pankin ennusteessa lähellä historiallisia keskiarvojaan. Tapiola Pankin mukaan Helsingin pörssin yhtiöiden kannattavuus kasvaa liikevaihtoehtoa nopeammin kuluvana vuonna. Syynä tähän ovat yhtiöiden kustannussäästöt ja halventuneet raaka-aineet.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös