Yritysuutiset

Kilpailuvirasto estämässä Uponorin yritysjärjestelyn

Kilpailu- ja kuluttajavirasto ilmoitti vievänsä markkinaoikeuteen Uponorin ja KWH-yhtymä Oy:n kaavaileman hankkeen perustaa yhteisyritys, johon molempien yritysten yhdyskuntatekniset liiketoiminnat siirrettäisiin. Kilpailu- ja kuluttajavirasto ei hyväksy yhdistymistä esitetyssä muodossa, vaan ehdottaa markkinaoikeudelle hankkeen kieltämistä.

Yritysjärjestelyssä perustettavan yhteisyritykseen oli tarkoitus siirtää Uponorin yhdyskuntatekniseen liiketoimintaan liittyvät toiminnot ja pääosa KWH:n tytäryrityksen KWH Pipen toiminnoista.

Virasto katsoo vastoin Uponorin ja KWH:n näkemystä, että yrityskauppa mahdollisesti johtaisi kilpailun olennaiseen vähenemiseen yhdyskuntateknisten putkijärjestelmien markkinoilla. Seurauksena olisi Kilpailuviraston mielestä hintojen nousu putkijärjestelmien markkinoilla Suomessa.

Kilpailuvirasto perustelee päätöstään viedä suunniteltu yritysjärjestely markkinaoikeuteen sillä, että sekä Uponor että KWH Pipe valmistavat rakennus- ja yhdyskuntatekniikkaan tarkoitettuja erikokoisia muoviputkia, -yhteitä, -kaivoja ja muita vastaavia tuotteita. Kyseisiä tuotteita käytetään pääasiassa sade-, jäte- ja painevesien sekä kaasujen johtamiseen ja jakeluun sekä erilaisten kaapelien suojaamiseen.

Uponor omistaisi uudesta yhtiöstä 55,3 prosenttia ja KWH-yhtymä 44,7 prosenttia, ja sen nimeksi tulisi Uponor Infra Oy. Uudella yhteisyrityksellä Uponor ja KWH aikoivat pyrkiä tehokkaampaan toimintaan ja parempaan kannattavuuteen samanaikaisesti kun asiakkaille pystytään tarjoamaan laadukkaita ja kilpailukykyisiä tuotteita.

– Toimialamme on muuttunut merkittävästi niin Suomessa kuin muillakin pohjoismaisilla markkinoilla, kun mukaan on tullut sekä kansainvälisiä että erikoistuneita kotimaisia toimijoita. Samaan aikaan kysyntä on heikentynyt pitkään jatkuneen globaalin talouskriisin seurauksena, Uponorin toimitusjohtaja Jyri Luomakoski kommentoi sopimusta viime vuoden lopulla.

Uponor ja KWH aikovat nyt perehtyä hakemukseen ja punnitsevat jatkotoimia. Hakijoilla on oikeus antaa vastine markkinaoikeudelle ja markkinaoikeuden tulee antaa päätöksensä toukokuun lopussa.

Tapaus on harvinainen, sillä kyseessä on historian kolmas kerta, kun virasto antaa suomalaiselle yrityskaupalle kieltoesityksen.  Aiemmin Kilpailuvirasto esitti Soneran Digita-kaupan kieltämistä 2000 sekä kieltoa NCC:n ja Destian asfaltti-yrityskaupalle 2011, kertoo YLE.

Uponor on tehostanut toimintaansa viime vuonna muutoinkin. Vaikka Yhdysvaltojen elpyvä asuntosektori on auttanut yhtiötä tuloskehityksessä, tarvitsee Yhtiö kuitenkin uusia tehostamistoimia. Uponorin liikevaihdosta Euroopan osuus on 80 prosenttia ja siksi Euroopan ongelmat tulevat rasittamaan Uponorin tulosta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös