Makrotalous

Luottavatko kuluttajat liikaa talouden elpymiseen?

Kuluttajat ovat aiempaa luottavaisempia Suomen taloudellisen tilanteen kohentumisesta. Työllisyystilastot ja elinkeinoelämän näkemykset kertovat jotain aivan muuta.

Tilastokeskuksen uusin kuluttajien luottamusindikaattori oli helmikuussa 9,6, kun se oli tammikuussa 4,5 ja joulukuussa 3,5. Helmikuussa luottamus talouteen oli suunnilleen samalla tasolla kuin vuosi sitten (8,3), mutta edelleen hieman keskimääräistä tasoaan (12,5) alhaisempaa.

Suomen talouskehitykseen luotetaan

Helmikuussa kaikki neljä luottamusindikaattorin osatekijää paranivat jonkin verran tammikuuhun verrattuna, kuluttajabarometri kertoo. Eniten kohentuivat näkemykset tulevasta Suomen taloudellisesta tilanteesta ja kotitalouden säästämismahdollisuuksista. Vähiten paranivat odotukset oman talouden tulevaisuudesta ja työttömyyskehityksestä. Näkemykset työttömyydestä olivat edelleen melko synkät.

Kuluttajabarometrin mukaan helmikuussa 35 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista 26 prosenttia arvioi puolestaan maamme talouden huononevan. Vastaavat osuudet olivat tammikuussa 29 ja 32 prosenttia ja viime vuoden helmikuussa 29 ja 30 prosenttia.

Kuluttajista 15 prosenttia odotti helmikuussa, että työttömyys vähenee Suomessa seuraavan vuoden aikana. Vähän yli puolet (52 %) arvioi työttömyyden puolestaan lisääntyvän. Vastaavat osuudet olivat tammikuussa 14 ja 59 prosenttia ja vuosi sitten 18 ja 49 prosenttia.

Kuluttajien luottamuksen kohentuminen näkyy myös lainanottohalukkuuden kasvuna. Kuluttajista 59 prosenttia arvioi lainan ottamisen helmikuussa kannattavaksi. Vastaava osuus oli vuosi sitten 54 prosenttia.

Taloustilastot eivät tue kuluttajien näkemyksiä

Vaikka kuluttajista yhä suurempi osa uskoo Suomen talouden virkoamiseen, eivät viimeaikaiset taloustilastot näytä viittaavan samaan suuntaan. Sekä toteumaluvut että ennakoivat indikaattorit ovat päinvastoin yhä mollivoittoisempia. Tosin työttömyyden suhteen kuluttajien näkemykset olivat yhdensuuntaisia toteumalukujen kanssa.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli vuoden 2013 tammikuussa 228 000, mikä oli 25 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli 8,7 prosenttia, kun se edellisvuoden tammikuussa oli 7,8 prosenttia. Työllisiä oli 6 000 vähemmän kuin edellisen vuoden tammikuussa.

Työttömyysaste oli tammikuussa 8,7 prosenttia eli 0,9 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin. Miesten työttömyysaste oli 9,6 ja naisten 7,6 prosenttia.

Myöskään teollisuuden suhdanneodotukset eivät tue myönteistä talouskehitystä. EK:n Suhdannebarometrin mukaan Suomen elinkeinoelämän suhdanteet hiipuivat laajalti viime vuoden lopulla. Tilannetta kuvataan kaikilla päätoimialoilla selvästi keskimääräistä heikommaksi. Uusien tilausten määrä laski sekä teollisuudessa että rakentamisessa, ja tuotanto taittui laskuun.

Suomen elinkeinoelämän suhdannenäkymät lähikuukausille ovat huomattavan varovaiset. Suhdanteiden ennustetaan jatkuvan heikkoina, ja useissa yrityksissä niiden odotetaan huononevan lisää. Teollisuusyritykset enteilevät suhdanteiden tummentumista edelleen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös