ETF-perusteet

Nyt tulevat frontier-markkinat

Uusin kuuma puheenaihe sijoitusmarkkinoilla ovat niin sanotut frontier-markkinat.

Frontier-markkinoiksi luetaan kansantaloudet jotka ovat talouskehityksessä jäljessä sekä kehittyneitä että myös kehittyviä talouksia. Tyypillisesti frontier-markkinat ovat 10 – 15 vuotta kehittyviä talouksia jäljessä talouden kehityksessä, kehittyneitä maita vielä enemmän.

Frontier markkinoihin luetaan sellaisia maita kuten Nigeria, Kenia, Vietnam, Argentiina, Botswana, Qatar, Kuwait ja Romania.

Kun useat kehittyneet maat ovat jo saavuttamassa vanhojen teollisuusmaiden elintasoa, tarjoavat frontier-markkinat sijoittajille mahdollisuuden hypätä kehityksen kelkkaan hyvissä ajoin.

Nyt kun sijoittajat uskaltavat taas lisätä sijoitussalkkujen riskitasoa, frontier-markkinoille virtaa ennen kaikkea institutionaalisten sijoittajien pääomia. Sijoituspalvelutalo EQ kertoo viikkokatsauksessaan, että MSCI:n Frontier indeksi on vuoden alusta noussut 8 prosenttia, kun perinteinen kehittyvien talouksien indeksi on noussut vain 0,4 prosenttia.

”Vuoden 2012 aikana näiden markkinoiden osuus kehittyville markkinoille sijoitetuista osakevaroista kasvoi kahdesta prosentista viiteen prosenttiin. Tätä kasvua kiihdyttää nyt sijoittajien hanakampi riskinottohalukkuus ja selkeä suunta, jossa kehittyvien markkinoiden sijoittamisessa haetaan yhä erikoistuneempia vaihtoehtoja”, kertoo eQ.

Finanssikriisin pahimmassa vaiheessa kiinnostus frontier-markkinoihin katosi likviditeetin haihduttua, ja eQ:n mukaan arvostustaso näissä maissa onkin nyt kasvuun nähden alhainen.

Frontier-markkinoiden nopean talouskehityksen ajurina toimivat usein luonnonvarat. Esimerkiksi Nigeria on maailman kolmanneksi suurin öljyn tuottaja. Frontier-markkinoilla on myös riskinsä. Näiden maiden instituutiot ovat usein heikkoja ja poliittinen järjestelmä on usein hauraalla pohjalla.

Frontier-markkinat ovat myös yleensä melko epälikvidejä ja kaupankäyntikulut ovat korkeat.

Frontier-markkinoille sijoittavia aktiivisesti hallinnoituja rahastoja on jonkin verran, mutta ne ovat käytännössä piensijoittajien ulottumattomissa, sillä rahastojen minimipääomat ovat useita tuhansia euroja.

Piensijoittajalle kätevin vaihtoehto sijoittaa frontier-markkinoille ovat pörssinoteeratut indeksiosuusrahastot, eli ETF:t.

Esimerkiksi Blackrockin iShares-rahastoista löytyy ETF-rahasto nimeltä iShares MSCI Frontier Markets ETF, joka sijoittaa 100 suurimpaan frontier-markkinoiden pörssien osakkeisiin. Rahaston suurin paino on Kuwaitin, Qatarin ja Nigerian pörssien osakkeilla. Rahoitussektorilla on yli 50 prosentin painoarvo rahaston toimialajakaumassa.  Rahaston kulusuhde on 0,79 prosenttia pääomasta.

5 kommenttia

5 kommenttia

 1. Teemu

  20.2.2013 at 22:40

  Onko tietoa löytyykö nordnetistä frontier-markkinoille sijoittavaa etf:ää? Itse en moista löytänyt.

  • Salkunrakentaja

   21.2.2013 at 07:31

   Nordnetin kautta löytyi Deutsche Bankin frontier-markkinoille sijoittava ETF nimeltään DB X-Trackers S&P Select Frontier UCITS ETF.

   Kyseisen ETF:n sijoituksista suurin paino on Argentiinan osakkeissa. Rahoitussektorin paino on pienempi kuin iSharesin, mikä on hyvä asia. Rahasto on johdannaisperusteinen ja vuosikulut ovat hieman suuremmat kuin iSharesin frontier-rahastossa.

   Lisätietoja ETF:stä löytyy vaikkapa ohesta.

   http://www.trustnetoffshore.com/Factsheets/Factsheet.aspx?fundCode=B9FN3&univ=E

  • Aapeli

   22.2.2013 at 12:05

   DB:n frontier ETF pelaa tosiaan johdannaisilla. iSHARESin rahasto puolestaan sijoittaa suoraan osakkeisiin.

  • Jussi

   25.2.2013 at 11:21

   Omaan salkkuuni tarttui jutun luettuani tuota jutussa mainittua iSharesin ETF:ää joka sijoittaa 100 suurimpaan frontiermarkkinoiden yrityksiin. Ostin Nordnetin kautta, josta löytyy USA:n markkinalta nimellä iShares MSCI Frontier 100.

   Kiitos muuten hyvästä kirjoituksesta ylläpidolle!

 2. Jussi

  25.2.2013 at 11:25

  Tässä vielä suora linkki ETF:ään:
  iSharesin ETF

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös