Makrotalous

Kypros sopu syntyi – veroparatiisi murtuu

Euroryhmä ja Kypros ovat sopineet saarivaltion tukipaketin ehdoista.

Piensijoittajien talletukset turvataan mutta maan toiseksi suurin pankki ajetaan alas. Tämä tarkoittaa merkittäviä tappioita suursijoittajille ja –tallettajille.

Euroalueen valtiovarainministerit ovat sopineet Kyproksen lainapaketin ehdoista. Kyproksen tukipaketti on suuruudeltaan 10 miljardia euroa.

Neuvottelijat pääsivät sopuun myös Kyproksen toiseksi suurimman pankin Laikin uudelleenjärjestelystä. Laikin kaikki alle 100 000 euron talletukset tullaan siirtämään uuteen pankkiin, jonka on määrä toimia Kyproksen suurimman rahoituslaitoksen Bank of Cyprusin alaisuudessa.

Suursijoittajille tappiot

Piensijoittajien varat ovat siis turvassa maan suurimmassa pankissa, joka tullaan tervehdyttämään.

Yli 100 000 euron talletukset siirretään omaan pankkiinsa, joka ajetaan alas. Talletuksia käytetään pankin velkojen takaisinmaksuun. Käytännössä tämä tarkoittaa suuria tappioita pankin suurtallettajille.

Uuden tukiohjelman ehtoihin ei ole kirjattu talletusveroa ja kaikki talletukset 100 000 euroon saakka on turvattu. Yle uutisten mukaan Bank of Cyprusin talletusverosta on tarkoitus sopia tulevina viikkoina EU:n, Euroopan keskuspankin EKP:n, Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Kyproksen kesken.

Mitä ratkaisu tarkoittaa?

Nyt sovittu ratkaisu on Kyprokselle poliittisesti huomattavasti helpompi ratkaisu kuin alkuperäinen ratkaisumalli. Kansalaisille on helpompi perustella nyt sovittu ratkaisu, jossa kärsijöiksi joutuvat suursijoittajat eivätkä kaikki tallettajat.

Samalla euroryhmä laittaa Kyproksen ylisuureksi paisuneen pankkisektorin polvilleen. Euroryhmä halusi myös varmistaa, ettei maan velka suhteessa bkt:hen nouse hallitsemattomasti. Laittamalla suursijoittajat maksajiksi, vältyttiin siltä, etteivät ongelmat kaadu kokonaisuudessaan Kyproksen valtion niskaan.

Ratkaisusta tappioita kärsivät suursijoittajat ovat suurimmaksi osaksi ulkomaalaisia, enimmäkseen venäläisiä sijoittajia, kertoo CNNMoney. Euroryhmä haluaa siis maksattaa kriisin näillä sijoittajilla, jotka ovat hyötyneet Kyproksen alhaisesta veroasteesta.

Kypros joutuu lisäksi nostamaan yritys- ja pääomaveroja sekä yksityistämään valtion omaisuutta, kertoo CNNMoney.

Kyproksen asema veroparatiisina on siis ohi.

Kommentoi
Ylös
>