Indikaattorit

Suomen taloustilanne synkkenee edelleen

Uusimmat Tilastokeskuksen teollisuustuotannon ja tilausten suhdanneluvut ovat Suomen kannalta masentavaa luettavaa. Teollisuustuotanto laski enemmän kuin kertaakaan marraskuun 2009 jälkeen. Myös tilaukset jatkoivat laskuaan.

Koko teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2013 tammikuussa 4,8 prosenttia pienempi kuin vuoden 2012 tammikuussa. Kausitasoitettu tuotanto laski tammikuussa 3,6 prosenttia joulukuusta. Joulukuussa kausitasoitettu tuotanto oli prosentin suurempi kuin marraskuussa. Marraskuussa tuotanto väheni 0,7 prosenttia vertailuajankohdasta.

Teollisuustuotanto väheni tammikuussa useimmilla päätoimialoilla. Eniten tuotanto väheni sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 14,8 prosenttia. Metalliteollisuuden tuotanto laski 11,8 prosenttia vuoden 2012 tammikuusta. Elintarviketeollisuudessa tuotanto väheni 4 prosenttia.

Kasvualoja oli Tilastokeskuksen mukaan sähköntuotanto, joka kasvoi 5,3 prosenttia. Myös metsäteollisuuden tuotanto kasvoi lähes 3 prosenttia. Kaivostuotanto oli tammikuussa likimain vuoden takaisella tasolla.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2013 tammikuussa 4,5 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

Myös teollisuuden uusien tilauksien lasku jatkui tammikuussa. Tarkastelluista päätoimialoista kasvua oli paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla 8,4 prosenttia, kemianteollisuudessa 5,0 prosenttia ja tekstiiliteollisuudessa 2,3 prosenttia. Metalliteollisuudessa tilaukset vähenivät 12,0 prosenttia verrattuna vuoden 2012 tammikuuhun, Tilastokeskuksen tilastot osoittavat.

Talouskäännetta saadaan siis vielä odottaa. Etlan tutkimusjohtaja Markku Kotilainen arvioi 3T-lehdelle, että käänne Suomen taloudessa voisi tapahtua mahdollisesti kesällä. Euroalueella ja Yhdysvalloissa on kuitenkin Kotilaisen mukaan suuria riskejä. Myös Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju arvioi maltillisen käänteen tapahtuvan loppukeväästä. Näkemyksensä Kangasharju perustaa maailmankaupan luottamus- ja ostopäällikköindekseihin.

Kommentoi
Ylös
>