Indikaattorit

Suomen taloustilanne synkkenee edelleen

Uusimmat Tilastokeskuksen teollisuustuotannon ja tilausten suhdanneluvut ovat Suomen kannalta masentavaa luettavaa. Teollisuustuotanto laski enemmän kuin kertaakaan marraskuun 2009 jälkeen. Myös tilaukset jatkoivat laskuaan.

Koko teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2013 tammikuussa 4,8 prosenttia pienempi kuin vuoden 2012 tammikuussa. Kausitasoitettu tuotanto laski tammikuussa 3,6 prosenttia joulukuusta. Joulukuussa kausitasoitettu tuotanto oli prosentin suurempi kuin marraskuussa. Marraskuussa tuotanto väheni 0,7 prosenttia vertailuajankohdasta.

Teollisuustuotanto väheni tammikuussa useimmilla päätoimialoilla. Eniten tuotanto väheni sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 14,8 prosenttia. Metalliteollisuuden tuotanto laski 11,8 prosenttia vuoden 2012 tammikuusta. Elintarviketeollisuudessa tuotanto väheni 4 prosenttia.

Kasvualoja oli Tilastokeskuksen mukaan sähköntuotanto, joka kasvoi 5,3 prosenttia. Myös metsäteollisuuden tuotanto kasvoi lähes 3 prosenttia. Kaivostuotanto oli tammikuussa likimain vuoden takaisella tasolla.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2013 tammikuussa 4,5 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

Myös teollisuuden uusien tilauksien lasku jatkui tammikuussa. Tarkastelluista päätoimialoista kasvua oli paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla 8,4 prosenttia, kemianteollisuudessa 5,0 prosenttia ja tekstiiliteollisuudessa 2,3 prosenttia. Metalliteollisuudessa tilaukset vähenivät 12,0 prosenttia verrattuna vuoden 2012 tammikuuhun, Tilastokeskuksen tilastot osoittavat.

Talouskäännetta saadaan siis vielä odottaa. Etlan tutkimusjohtaja Markku Kotilainen arvioi 3T-lehdelle, että käänne Suomen taloudessa voisi tapahtua mahdollisesti kesällä. Euroalueella ja Yhdysvalloissa on kuitenkin Kotilaisen mukaan suuria riskejä. Myös Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju arvioi maltillisen käänteen tapahtuvan loppukeväästä. Näkemyksensä Kangasharju perustaa maailmankaupan luottamus- ja ostopäällikköindekseihin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös