Makrotalous

Euroopan keskuspankki kasvavien paineiden edessä

Euroopan keskuspankki piti odotetusti ohjauskoron ennätysalhaalla. EKP:n elvyttävä rahapolitiikka ei ole kuitenkaan auttanut euroalueen alati pahenevia reaalitalouden ongelmia.

Euroopan keskuspankki piti keskeisen rahamarkkinoiden ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan ennätyksellisen alhaalla eli 0,75 prosentissa neuvostonsa kokouksessa. Uutinen ei ollut yllätys, sillä uutistoimisto Bloombergin kokoamassa 56 ekonomistin ennusteessa vain kaksi ennakoi ohjauskorkoon 0,25 prosenttiyksikön pudotusta.

Korkoratkaisun taustalla on euroalueen heikko taloustilanne ja kasvavat riskit. Euroalueen talouskehityksessä on edelleen riskejä heikompaan suuntaan, EKP:n pääjohtaja Mario Draghi kertoi pankin korkokokouksen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Talouden toipumista uhkaavina riskeinä Draghi mainitsi muun muassa vaisun kotimaisen kysynnän, luotonsaannin tiukkuuden ja rakenneuudistusten heikon toteuttamisen. Sen sijaan euroalueen lähiajan inflaatiopaineita Draghi kuvaili maltillisiksi.

”Asiat eivät mene suunnitelmien mukaan”, kommentoi EKP:n päätöstä Wall Street Journal. Vielä alkuvuodesta EKP saattoi esitellä talouden elpymistä osoittavia indikaattoreita – mutta ei enää.

Maaliskuun euroalueen Markit-yhtiön ostopäällikköindeksi osoittaa tilanteen menevän päinvastoin huonompaan suuntaan. Esimerkiksi Espanjan PMI-indeksi laski pistelukuun 44.2 aiemmasta pisteluvusta 46,8 (alle 50 taso osoittaa talouden taantumista).

Wall Street Journal luettelee liudan muitakin madonlukuja euroalueelta. Uusien tilauksien volyymit ovat laskussa, vienti aiempaa heikompaa ja työttömyys on jatkanut kasvuaan jo peräti 14 kuukauden ajan. Euroalueen työttömyys on ylittänyt jo 12 prosenttia. Myös Saksan ja Ranskan liiketoimintailmapiiriä kuvaavat indeksit ovat laskussa.

Kaikkein huolestuttavinta Wall Street Journalin mukaan on rahapolitiikan välitysmekanismin toimimattomuus. Rahapolitiikan välitysmekanismilla tarkoitetaan sitä, miten käytetyt toimenpiteet (yleensä korkopolitiikka) välittyvät tavoitteeseen. Reaalitalouden ongelmat ovat vain pahentuneet useassa euromaassa huolimatta ennätysalhaisesta korkotasosta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös