Yritysuutiset

Oriola-KD vahvistaa asemiaan Ruotsin lääkemarkkinoilla

Oriola-KD ostaa Ruotsin viidenneksi suurimman apteekkiketjun ja kasvattaa siten markkinaosuuttaan Ruotsin lääkemarkkinoilla. Analyysitalo Inderes suhtautuu kuitenkin yrityskaupan hintaan varauksellisesti.

Oriola-KD:n omistama Oriola-KD Holding Sverige AB on allekirjoittanut sopimuksen, jolla se hankkii Ruotsin viidenneksi suurimman apteekkiketjun Medstop Group Holding AB:n koko osakekannan Segulah Management IV Limitediltä, Oriola-KD ilmoittaa pörssitiedotteessaan.

Medstop-apteekkiketjulla on yhteensä 65 apteekkia, jotka sijaitsevat Tukholman, Göteborgin ja Malmön kaupunkien ostoskeskuksissa ja keskusta-alueilla, Oriola-KD kertoo tiedotteessaan. Medstopin liikevaihto oli 273 miljoonaa euroa ja käyttökate oli vajaat 12 miljoonaa euroa ilmankertaluonteisia eriä.

Medstopin markkinaosuus oli noin 7,5 prosenttia Ruotsin apteekkimarkkinasta vuoden 2012 lopussa. Apteekkiketjun henkilöstömäärä oli 578 henkilöä vuoden 2012 lopussa.

”Yrityskauppa on merkittävä osa Oriola-KD:n strategiaa osallistua aktiivisesti Ruotsin apteekkimarkkinan muutokseen. Se tukee yhtiön tavoitetta kasvaa yhdeksi Ruotsin lääkkeiden vähittäis- ja tukkukaupan merkittävimmäksi toimijaksi.” kertoo Oriola-KD:n toimitusjohtaja Eero Hautaniemi.

Yrityskaupan jälkeen Oriola-KD:lla on Ruotsissa yhteensä noin 290 apteekkia ja Oriola-KD:n markkina-osuus Ruotsin vähittäiskaupassa nousee nykyisestä noin 14 prosentista noin 21 prosenttiin. Yrityskauppa mahdollistaa Oriola-KD:n mukaan lisäksi synergiaetujen saavuttamisen ostotoiminnassa, varastoinnissa ja apteekkijakelussa.

Oriola-KD arvioi yrityskaupan toteutuvan vuoden 2013 toisen vuosineljänneksen aikana ja yrityskaupan toteutuminen edellyttää Ruotsin kilpailuviranomaisen ja lääkeviranomaisen hyväksyntää.

Yrityskaupan arvo on Oriola-KD:n mukaan yhteensä 176 miljoonaa euroa ja se koostuu kolmesta erästä: 82 miljoonan euron käteiskauppahinnasta, hankittavan yhtiön nettovelasta sekä vuoden 2015 käyttökatteen perusteella maksettavasta ehdollisesta kauppahinnasta.

Analyysitalo Inderes suhtautuu kauppaan hieman varauksellisesti.  Nordnetin aamukatsauksessa Inderes pitää kyllää positiivisena sitä, että yritysoston avulla Oriola-KD:llä on mahdollisuus saavuttaa synergiahyötyjä ja purkaa omalta osaltaan Ruotsin apteekkimarkkinoilla vallitsevaa ylikapasiteettia.Kauppahinta herättää kuitenkin epäilyjä.

”Kauppahinta vaikuttaa kuitenkin ainakin alustavasti haastavalta kaupan EV/Sales- ja EV/EBITDA -kertoimien ollessa suunnilleen 0,65x ja 15,4x. Oriolan omat vastaavat kertoimet ovat vain 0,13x ja 6,4x. Näin ollen Oriolan saavuttamien synergiaetujen tulee olla todella merkittäviä, jotta kauppahinta voidaan perustella”, Inderes toteaa Nordnetin aamukatsauksessa.

Kommentoi
Ylös
>