Makrotalous

Ekonomisti: Sijoittajien todellisuudentaju hukassa

Maailmantalouden toipuminen on harhaluulo, väittää HSBC:n pääekonomisti Stephen King. Kasvun jarruna on yksi merkittävä tekijä.

Kingin mukaan sijoittajat elättelevät katteettomia toiveita maailmantalouden toipumisesta. Financial Timesin kolumnissaan King perustelee kovaa väitettään Kiinan talouskasvun heikoilla näkymillä. ”Kukaan ei voi olla vahva jos Kiina on heikko”, King huomauttaa.

King viittaa Kiina-kommentillaan kahteen seikkaan. Ensinnäkin, Kiinan tuoreet ostopäällikköindeksin lukemat osoittavat maailman toiseksi suurimman kansantalouden teollisuustuotannon näkymien heikkenevän.

Toiseksi, Kiinan merkitys maailmantalouden kehitykselle on valtava. Viime vuonna Kiina oli esimerkiksi Japanin suurin viennin kohdemaa. Yli 18 prosenttia Japanin viennistä menee Kiinaan. Etelä-Korean viennistä Kiinan osuus on peräti neljäsosa. Yhdysvaltojen viennistä Kiina on jo nyt kolmanneksi suurin vientikohde, heti naapureidensa Meksikon ja Kanadan jälkeen.

Kiinan ja muun maailman välinen taloudellinen kanssakäyminen on muuttunut valtavasti viime vuosina. Kingin mukaan ennen finanssikriisiä Kiinan vienti muihin maihin kasvoi 20 -30 prosenttia vuosittain. Kriisin puhkeamisen jälkeen vienti on hiipunut – vuonna 2012 vienti kasvoi vain 6 prosenttia.

Viennin hiipumisen seurauksena on ollut Kiinan vaihtotaseen ylijäämän dramaattinen lasku 10 prosentin BKT-osuudesta vuonna 2007 vain 2,6 prosenttiin vuonna 2012.

Kiina on yrittänyt paikata vaihtotaseen hiipumista infrastruktuuri-investoinneilla. Tämä on kuitenkin johtanut maan velkataakan kasvuun, resurssien tehottomaan hyödyntämiseen ja tuottavuuden kasvun hidastumiseen, King huomauttaa.

Kiina ei romahda, mutta kasvun hiipuminen tulee aiheuttamaan jatkossa lisää päänsärkyä kehittyneiden talouksien päättäjille. Lisäksi sijoittajien tulevaisuuden usko saattaa kokea vielä kovan kolauksen, King varoittaa.

Kommentoi
Ylös
>