Sijoitusstrategiat

”Myy toukokuussa” on arpapeliä

Osakemarkkinoiden tuotot ovat historiallisesti olleet touko-syyskuun aikana alhaisemmat kuin muina kuukausina. Vapun jälkeen vanha ”Myy toukokuussa” –ilmiö herättää talousmedian mielenkiinnon. Kannattaako sijoittajan myydä tai suojata osakesijoituksensa kesäkuukausien ajaksi?

Kevään koittaessa kansainvälinen talousmedia kaivaa arkistoista vanhan sijoitusanomalian. ”Myy toukokuussa, ja lähde lomalle” –ilmiö (engl. ”Sell in May and go away”) perustuu havainnolle että touko-syyskuun aikana osakemarkkinoiden tuotot ovat olleet historiallisesti alhaisemmat kuin loka-huhtikuun aikana.

Aiheesta on helppo saada aikaiseksi houkuttelevia laskelmia.

Kuukausituotoissa on eroja

Kun kesäkuukausien historiallisia tuottoja verrataan talvikuukausiin, muutetaan kuukausituotot vuosituotoiksi ja lasketaan vuosituotot korkoa korolle 20 vuoden tuottokehitykseksi, saadaan huumaavia tuloksia. Pitämällä sijoitusvaransa osakkeissa vain talvikuukausina, on sijoittajalla mahdollista kasvattaa varallisuuttaan satoja prosentteja suuremmaksi kuin esimerkiksi osta ja pidä –strategialla.

Toden totta, katsomalla historiallisia kuukausituottoja eri kuukausilta on houkuttelevaa ihastua tähän yksinkertaiseen sijoitusstrategiaan.

Tämä kuvaaja näyttää tämän selkeästi.

Kuvaajan kuukausittaisten sijoitustuottojen vertailu yli 50 vuoden ajalta näyttää osoittavan selvästi, että kuukaudet eivät ole keskimääräisten tuottojen suhteen veljiä keskenään. Touko-syyskuun aikana keskimääräiset tuotot (laskettu vuodesta 1960 lähtien) USA:n S&P-osakeindeksillä ovat olleet selkeästi alhaisemmat kuin muina kuukausina.

Karmein kuukausi näyttäisi olevan syyskuu, jonka aikana keskimääräiset tuotot ovat reippaasti pakkasella.

Kannattaako osakkeet myydä toukokuussa?

Kannattaisiko sijoittajan pitää varojaan osakkeissa siis vain loka-huhtikuun välisenä aikana, ja allokoidaan varansa touko-syyskuun aikana vaikkapa käteiseen, raaka-aineisiin tai yritys- ja valtiolainoihin?

Onko sijoittaminen todellakin näin helppoa?

Ehkä ei sentään. Entinen Wall Streetin huippuanalyytikko ja nykyinen Business Insider –talouslehden toimitusjohtaja Henry Blodget tyrmää ”Myy toukokuussa” –ilmiön hyödyntämisen järkevyyden. Blodget löytää selkeät syyt väitteelleen.

Ensinnäkin, keskimääräiset tappiot heikoimpina tuottokuukausina, eli kesäkuussa -0,2 prosenttia ja syyskuussa -0,5 prosenttia ovat kuitenkin hyvin alhaiset. Jos siis sijoittaja pyrkii välttämään tällaisia tappioita, on todennäköistä että siitä saatu hyöty kuivuu kasaan kun huomioidaan ylimääräisistä kaupankäynneistä aiheutuvat kaupankäyntikulut ja veroseuraamukset.

Toinen ongelma liittyy ajoituksen vaikeuteen. Vaikka osakekurssit laskivatkin sen jälkeen kun sijoittaja on myynyt osakkeensa vaikkapa huhtikuun lopussa, ei sijoittaja voi tietää, milloin markkinoille kannattaa palata takaisin.

Kolmas ”Myy toukokuussa” –strategian ongelma lienee kaikkein vakavin. Vaikka osakemarkkinoiden tuotot ovat olleet kesäkuussa ja syyskuussa keskimäärin negatiiviset viimeisten 50 vuoden aikana, ei ole mitään takeita että ilmiö toteutuisi tänä keväänä.

Itse asiassa osakekurssit voivat romahtaa milloin tahansa, päivästä tai kuukaudesta riippumatta. Tällä logiikalla sijoittajan ei koskaan kannattaisi laittaa varojaan riskisiin osakkeisiin.

Lisäksi on muistettava että, havaitut erot kuukausituotoissa koskevat koko markkinaa. Yksittäisten osakkeiden tuotot eivät aina seuraa markkinoiden liikkeitä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös