Markkinakommentit

Nordea: Osakkeet eivät edelleenkään kalliita

Keskuspankkien rahan pumppaaminen sijoitusmarkkinoille on saanut aikaan erikoisen tilanteen – sijoitusmarkkinoiden ja reaalitalouden kehitys on erkaantunut toisistaan. Nordean mielestä tämä ei kuitenkaan ole merkki osakemarkkinoille syntyvästä kuplasta.

Osakekurssit ovat alkuvuodesta olleet vahvassa nousussa niin kotimaassa kuin kansainvälisissä pörsseissäkin. Helsingissä kurssit ovat nousseet tänä vuonna jo 11 prosenttia ja vuodentakaisesta 28 prosenttia.

Myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa kurssit ovat nousseet rajusti viime kuukausina. Japanissa kurssit ovat nousseet jopa 70 prosenttia viime syksystä, Nordea huomauttaa Navigaattori-katsauksessaan.

Reaalitaloudessa edelleen synkkää

Reaali- ja makrotalouden puolella tilanne on tyystin toinen. Useimmat euroalueen luvut viittaavat loivan taantuman jatkumiseen, Nordea huomauttaa. Esimerkiksi euroalueen ostopäällikköindeksi on pysytellyt syksystä asti alle 50 pisteen, mikä on merkki talouden taantumasta. Myös Suomessa makrotalouden keskeiset mittarit, kuten esimerkiksi työttömyysaste, ovat osoittaneet, että reaalitalouden elpyminen ei ole vielä lähtenyt liikkeelle.

”Korkojen kehityskään ei kerro kasvavasta optimismista talouskasvun suhteen. Luottoriskittöminä pidettyjen valtionlainojen korot ovat pysyneet lähellä pohjalukemiaan”, Nordea toteaa.

Miksi sitten osakekurssit porskuttavat yläviistoon jos reaalitalous kärvistelee taantuman ahdingossa? Selitys on Nordean mukaan yksinkertainen – keskuspankkien löysä rahapolitiikka.

”Keskuspankit pumppaavat yhä rajummin rahaa sijoitusmarkkinoille. Keskuspankkien toimet painava riskittömien sijoituskohteiden korkoja kohti nollaa, joten raha on lähtenyt etsimään tuottoa yhä riskipitoisemmista sijoituskohteista.”

Osakkeiden arvostustasot maltillisia

Onko riskisijoituksiin syntymässä siis kupla, johon keskuspankit puhaltavat ilmaa?

Nordean mielestä näin ei ole. ”Vahvasta kurssinoususta huolimatta osakkeiden hinnoittelu ei vielä vaikuta erityisen korkealta. Riskimarkkinoiden nousu ei vielä ole kupla, vaikka se selittyy keskuspankkien tukitoimilla”, Nordea toteaa.

Toistaiseksi osakekurssien nousu on ollut korjaus aikaisempaan liialliseen heikkouteen, Nordea arvioi. Lisäksi kuluvan vuoden P/E -luku Suomen markkinoilla (ilman Nokiaa) on vain 10.8 kun historiallinen vertailuluku on ollut 11.9.

Nordea huomauttaa myös että osakkeiden tulostuotto (P/E-kertoimen käänteisluku) on nyt selkeästi korkeampi kuin valtionlainojen korko. Valtionlainoihin verrattuna osakkeet näyttävät edelleen poikkeuksellisen halvoilta.

Tosin on muistettava, että luottoriskittöminä pidettyjen sijoitusten korot ovat nyt historiallisesti poikkeuksellisen alhaisia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös