Makrotalous

Sijoittajien uusin huolenaihe, korkojen nousu

Yhdysvaltojen keskuspankin Fed:n vihjailut rahapolitiikan elvytystoimien vähentämisestä ovat saaneet sijoittajat huolestumaan korkojen noususta.

Korkojen nousu olisi myrkkyä osakemarkkinoille, joiden nousu on monen asiantuntijan mielestä johtunut nimenomaan ennätysalhaisesta korkotasosta. Osakkeiden odotetut tuotot ovat olleet selkeästi vakavaraisten valtionlainojen korkotasoa korkeammat.

”Jokainen pelkää, että Fed painaa jarrua ja se ajaa markkinat laskuun”, sanoi Stifel Nicolaus –varainhoitoyhtiön varapääjohtaja Bernard Kavanagh CNNMoney-lehdelle.

Lisää bensaa liekkeihin heitti OECD, joka varoitti Yhdysvaltain keskuspankki Fedin elvytyksen vähentämisen kielteisistä vaikutuksista. OECD:n mukaan Fed:n kvantitatiivisten elvytystoimien vähentäminen tulisi nostamaan kehittyvien markkinoiden joukkovelkakirjojen tuottoja ja alentavan pörssikursseja sekä muiden omaisuuserien arvoja.

Fed on ostanut Yhdysvaltojen liittovaltion velkakirjoja ja muita varallisuuseriä kaiken kaikkiaan 85 miljardin dollarin edestä joka kuukausi. Fed:n setelielvytystä on alkanut jo vuoden 2008 lopussa.

Sijoittajat seuraavatkin nyt haukan katseella USA:n 10 vuoden valtionlainan korkotuottoa. Tuotto onkin noussut lyhyessä ajassa selvästi. Tuotto on nyt noin 2,2 prosenttia kun se vielä huhtikuussa oli vain 1,6 prosenttia.

Pitkien velkakirjojen korkotuoton nousu on myrkkyä osakemarkkinoille. Osakkeet ovat nousseet rajusti viime kuukausina. Kurssinousun taustalla on toki esimerkiksi USA:n työllisyystilanteen parantuminen, mutta myös alhaiset korot ovat siivittäneet osakkeita ylöspäin. Sijoittajille ei ole ollut yksinkertaisesti vaihtoehtoja, kun ne ovat hakeneet tuottavia sijoituskohteita.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös