Makrotalous

Tohtori Tuho ennustaa osakekuplaa

Vuoden 2008 finanssikriisin oikein ennustanut Nouriel Roubini näkee jälleen vaaran merkkejä – tällä kertaa osakemarkkinoilla. Tohtori Tuho pelkää löysän rahapolitiikan luovan osakemarkkinoille kuplan, joka väistämättä johtaa osakemarkkinoiden romahdukseen.

Yhdysvaltojen, Euroopan ja Japanin keskuspankit ovat kaikki lähteneet ennätyksellisen löysän rahapolitiikan tielle. Euroopan keskuspankki EKP laski vastikään ohjauskoron historiallisen alhaiselle tasolle 0,5 prosenttiin. Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on puolestaan harjoittanut jo pitempään ns. kvantitatiivista elvytystä ostamalla liittovaltion valtion velkakirjoja markkinoilta. Japanin keskuspankki on lähtenyt määrätietoisesti heikentämään Jenin ulkoista arvoa rahapolitiikkaa löysentämällä.

Keskuspankkien tavoitteena on saada reaalitalouden pyörät pyörimään – yritykset investoimaan ja kotitaloudet kuluttamaan.

Roubinin mielestä löysä rahapolitiikka ei ole kuitenkaan kanavoitunut reaalitalouteen, vaan finanssimarkkinoille. ”Ongelmana on, että Fedin likviditeettiruiskeet eivät synnytä luottamusta reaalitalouteen, vaan pikemminkin kiihdyttävät velkaantumista ja riskinottoa rahoitusmarkkinoilla”, Roubini sanoi Project Syndiate –lehden artikkelissaan.

Roubinin mainitsemat ”likviditeettiruiskeet” siis toimivat ruiskeena osake- ja bondimarkkinoille. Osakkeet jatkavat nousuaan vielä pari vuotta, ja sijoitusmarkkinoille muodostuu täten kupla joka puhkeaa siinä vaiheessa kun keskuspankit aloittavat rahapolitiikan asteittaisen kiristämisen, Roubini ennustaa.

Yhdysvaltojen keskuspankin luopuminen kvantitatiivisesta elvytyksestä tapahtuu Roubinin mukaan samoin kuin vuonna 2004, jolloin keskuspankki asteittain vuosina 2004 – 2007 aloitti rahapolitiikan kiristämisen. Tämä asteittainen ja varovainen rahapolitiikan kiristäminen aiheutti asuntokuplan vuosikymmenen lopulla.

Keskuspankit ovat hankalassa välikädessä. Roubinin mukaan liian nopea rahapolitiikan kiristäminen johtaisi reaalitalouden romahdukseen, ja liian myöhään tapahtuva kiristäminen johtaisi puolestaan finanssimarkkinoiden kuplaan ja sijoitusmarkkinoiden romahdukseen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös