UBS: Kiinalla on velkaongelma

sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja, sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,

Kiinan kansantalous kasvaa vauhdilla, mutta myös velkaantuu. Maan velka ei kiihdytä kasvua samalla tavoin kuin ennen, arvioi sveitsiläinen UBS-pankki.

Kiinan velkaantuminen on synnyttänyt suuriin luottoihin perustuvaa epätervettä liiketoimintaa ja tehnyt paikallishallinnosta velkariippuvaisia.

Lisäksi velkabuumi on kiihdyttänyt Kiinan varjopankkijärjestelmää, kertoo CNNMoney. Varjopankeilla tarkoitetaan sellaisia pankkien rinnalla toimivia organisaatioita joiden toimintaa ei valvota tai säännellä. Varjopankit tarjoavat rahoitusta yleensä pienyrityksille.


 
Saat jopa 20 ilmaista osaketta!
 
Avaa ja rahoita tilisi Freedom24-välittäjällä ja saat jopa 20 ilmaista osaketta, joiden arvo on jopa 800 dollaria kukin. Lue lisää artikkelistamme
 
Jokaiseen sijoitukseen liittyy riskejä.
 

Sveitsiläinen UBS-pankki laskee, että Kiinan keskushallinnon velka on noin 15 prosenttia bruttokansantuotteesta vuoden 2012 lopussa. Se on länsimaihin verrattuna hyvin alhainen velkaantumisen taso (esim. Yhdysvaltojen velka on 105 prosenttia).

Kiinan velkataakka nousee kuitenkin 55 prosenttiin kun paikallishallintojen velka huomioidaan mukaan. Kun kotitalouksien ja yritysten velka lasketaan mukaan, nousee Kiinan kokonaisvelka yli 200 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Kehittyneiden markkinoiden mailla kuten Etelä-Korealla ja Japanilla on suurempi koko kansantalouden velkataakka suhteessa bruttokansantuotteeseen kuin Kiinalla. Kehittyvistä talouksista Kiina on kuitenkin yksi velkaisimmista.

UBS-pankin analyytikot ovatkin huolissaan Kiinan velkaantumisesta.  Syynä on se, että maan velanotto on tehotonta. Sääntelyn ulkopuolella olevien luotonantajien kautta tapahtuva velanotto on kasvussa. Ongelmana on myös se, ettei velka enää synnytä kasvua. Tämä luo epäilyksen, ettei Kiinan velkavipuun perustuva kasvu enää vedä.

”Näyttää siltä että velkavetoinen kasvu ei enää luo talouskasvua yhtä tehokkaasti kuin ennen”, UBS:n ekonomistit arvioivat CNNMoney-lehdelle. Lisäksi luototus tapahtuu yhä enemmän varjopankkijärjestelmän kautta.

Ongelman on havainnut myös luottoluokittaja Fitch, joka alensi huhtikuussa Kiinan luottoluokitusta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli

Outokumpu harkitsee arvokkaan osansa myyntiä

Seuraava artikkeli
sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,

Suomalaisilla enemmän saamisia kuin velkaa ulkomailta