Kumppaniblogit

Vierasblogi: Miten aloitan osakesijoittamisen

Osakesijoittaja pyrkii suojautumaan inflaatiota vastaan. Tulos selviää kuitenkin vasta jälkikäteen, koska kyseessä on riskihomma. Mitä pitempään olet mukana, sen varmemmin pääset voitolle. Sijoittaja tarvitsee pitkää ”vieteriä”. Osa tuotoista koostuu osingoista ja riskipalkkiosta. Osakkeen mahdollinen arvonnousu realisoituu vasta myynnin yhteydessä. Keskimäärin tuotto-odotus on pitkällä aikavälillä keskimäärin noin 5 – 8 % vuosittain. Alkaville sijoittajille suosittelen ainakin 10 vuoden pituista jaksoa sijoittamiseen, sillä mitä enemmän vuosia on takana, sen varmemmin pääsee voitolle suhdannetilanteista riippumatta.

Opiskelua ja käytännön oppia ”kantapään” kautta

Internetistä löytyy Pörssisäätiön julkaisema Osakeopas, jossa on kerrottu yksinkertaisesti osakesäästämisen perustiedot (www.porssisaatio.fi).  Lisäksi kannattaa lukea lisäksi muutama kirja, kuten esimerkiksi: Karo Hämäläisen ”Sijoittajan käsikirja” tai Kim Lindströmin ” Menesty osakesijoittajana”. Näistä löytyy erilaisia strategioita eli selviytymistapoja. Samalla saat myös ohjeita ja ajatuksia vastaisen varalle sekä hyviä nettiosoitteita jatkotutkimuksia varten. Vanhempaa perua ja hyvin tunnettuja ovat sijoittajaguru Seppo Saarion kirjat, kuten ”Miten sijoitan pörssiosakkeisiin”.

Kirjoja lukemalla ja netin avulla pääsee alkuun, mutta korostan – vain alkuun. Tietoja kannattaa ehdottomasti syventää osallistumalla koulutukseen ja hakeutumalla mukaan paikallisten osakesijoittajien ryhmään.  Internetistä löytyy runsaasti asiaa koskevaa lisätietoa, mutta todellinen oppiminen tapahtuu käytännön kokemusta kautta. Googlettamalla löytyy helposti lisätietoja. Hakusanoja ovat esimerkiksi: sijoittaja koulutus, sijoitusneuvonta, sijoituskurssi.

Varsinainen tekeminen alkaa siitä, kun avaat arvo-osuustilin joko nykyisessä pankissasi tai sitten näet vaivaa ottamalla selvää kilpailevista vaihtoehdoista. On myös olemassa sijoittamiseen erikoistuneita ”nettipankkeja”, joiden palvelut korkeatasoisia. Googlettamalla löytyy vaihtoehtoja ja ehkä jopa palveluiden vertailujakin. Edullinen hinta on keskeinen valintakriteeri.

Tärkeää on myös rohkeus ja uskallus aloittaa, sillä uusia asioita on vaikea oppia ilman käytännön kokemusta ja tekemistä. Parhaiten oppii ”tekemällä” ja varovainen aloitus on aina paikallaan. Oppii myös tuntemaan omaa ”itseänsä” eli oppii itsetuntemusta markkinoiden tuntemuksen varttuessa.

Apua ammattilaisilta

Suosittelen myös vasta-alkajille tukeutumista ammattilaisen apuun. Sellaisen voi löytää netistä hakusanoilla sijoitusneuvonta tai sijoitusneuvoja. Ammattilaisen kanssa alku on turvallisempaa ja kuka tahansa voi näin välttyä pahimmilta virheiltä ja karikoilta. Samalla kun pääsee eroon isoimmista sudenkuopista, oppii oikeita asioita ja voi hyötyä toisen kokemuksesta ja näkemyksestä. Hyvät neuvot tuovat moninkertaisesti hintansa takaisin. Arvokkaita neuvoja ovat esimerkiksi sellaiset, joissa tehdään vertailuja osakevalinnoiksi tai annetaan riittävästi tietoa osakkeiden valinnasta ja valintaperusteista.

Miten seurata talousuutisia

Kannattaa seurata päivälehtiä tai ehkä mieluiten oman pankkinsa päivittäisiä talouskatsauksia. Itse olen tilannut oman nettipankkini uutiset sähköpostiini. Saan tiivistelmän tärkeimmistä talousuutisista johtavista talousmaista sekä eri mantereilta. Sijoittajan näkymät ovat globaaleja, joten Euroopan talous ei suinkaan ole niin ratkaiseva osakemarkkinoilla, kuin yleisesti luullaan. Sylttytehdas on Wall Streetilla ja sieltä tulevia uutisia kannattaa seurata erityisen huolella.

Yritysuutisia kannattaa seurata kotimaan markkinoilla, kun ajatuksena on sijoitella kotimaisiin pörssiyrityksiin. Se on melkoinen urakka kuitenkin, koska pörssissä on sentään yli 100 yritystä. Kuitenkin paneutuminen johonkin toimialaan tai tunnettuihin yrityksiin ei ole kohtuuton urakka.

Salkun rakentamisesta

Yli 90 % tavallisista osakesäästäjistä on osta ja pidä -porukkaa. Tällöin ostetaan mieluummin niin sanottuja defensiivisiä osakkeita, joilla on isot osingot. Välttelemällä suhdanneherkkiä eli syklisiä osakkeita tappioiden riskit ovat vähäisempiä.  Osakkeita pitäisi kuitenkin valita eri toimialoilta, jotta oikeaoppinen hajautus tekisi salkun turvallisemmaksi kurssivaihteluille. Toinen hajautusmalli on se, että osakkeita ei osteta kovin usein, vaan pyritään myös ajalliseen hajautukseen. 

Jos otetaan vielä sijoittajan ikäkin huomioon, niin nuoremmat voivat ottaa enemmän riskiä kuin vanhat. Perussääntö sijoitusten kohdentamisessa on tunnetusti todettu niin, että osakkeiden painoarvo prosentteina salkussa voisi olla 100 miinus ikävuodet. Täten siis 40 vuotiaan osakepaino voisi olla 60 %. Loput rahoista voisi olla korkosijoituksissa, jottei meno tuntuisi liian hurjalta! Korkosijoitukset alentavat salkun keskimääräistä tuottoa, mutta pienentävät markkinariskiä huomattavastikin.

Voin kokemuksesta sanoa, että kyseessä on melko ”vaativa, mutta kiinnostava harrastus”.

tapio.haavisto@siop.fi

Tapio Haavisto on Suomen Sijoittajaopastus Oy:n toimitusjohtaja ja kokenut sijoittaja. Yritys on neuvonut ja kouluttanut yksityissijoittajia noin 12 vuotta. Haavisto on suorittanut kaksi sijoitusalan ammattitutkintoa eli sijoituspalvelututkinnon sekä sijoitusneuvojan erikoistutkinnon.

www.siop.fi

Kommentoi
Ylös
>