Rahoitusteoriaa

Näistä virheistä huonot sijoittajat tunnetaan

huono sijoitusMonen sijoittajan tavoitteena on tulla hyväksi sijoittajaksi. Tämä on kuitenkin väärä tavoite, väittää amerikkalainen sijoitussivusto Motley Fool.

Tärkeämpää on pyrkiä olemaan vähemmän huono sijoittaja, sillä suurin osa sijoittajista häviää sijoitussalkun tuotoissaan yleisindeksille.

Motley Fool nimeää neljä tyypillistä virhettä, joista johtuen sijoittajan sijoitussalkku tuottaa yleisindeksiä vähemmän.

1. Puutteellinen hajautus

Warren Buffetin mukaan hajautus on suojautumista tietämättömyyttä vastaan, ja siksi siinä ei ole mieltä sijoittajalle joka tietää mitä on tekemässä. Suurin osa sijoittajista ei kuitenkaan ole niin hyvin perillä esimerkiksi yritysten todellisista riskeistä, että voisi luottaa Buffetin näkemykseen.

William Goetzmann Yalen yliopistosta ja Alok Kumar Texasin yliopistosta analysoivat peräti 60 000 sijoittajan sijoitussalkkuja yli kuuden vuoden ajalta. Tutkijat havaitsivat, että niiden sijoittajien sijoitussalkut, jotka olivat vähiten hajautettuja, tuottivat 2,4 prosenttia alhaisemmat keskimääräiset riskikorjatut vuosituotot kuin eniten hajautettujen sijoittajien sijoitussalkut.  Ero on vuosituotoissa merkittävä.

2. Liikaa kaupankäyntejä

Osakkeiden ja muiden sijoituskohteiden ostaminen ja myyminen maksaa. Varsinkin pienten sijoitussalkkujen tuotoista merkittävä osa saattaa mennä transaktiokustannuksiin, jos kauppoja tehdään liikaa.

Berkeleyn yliopiston tutkijat Terrance Odean ja Brad Barber tutkivat tuhansien sijoittajien sijoitustuottoja, ja havaitsivat, että eniten sijoituskohteiden kauppoja tekevien sijoittajien keskimääräiset tuotot jäivät yli 6 prosenttiyksikköä S&P-osakeindeksin vuosituottoa alhaisemmaksi. Tämä ero on hämmästyttävän suuri.

3. Pitkän aikavälin suunnitelmat, lyhyen aikavälin toiminta

Useimmilla sijoittajilla on olemassa jokin pitkän aikavälin suunnitelma sijoittamiselleen. Esimerkiksi sijoittaja pyrkii kasvattamaan varallisuuttaan siten, että voi jäädä eläkkeelle 10 vuoden kuluttua.

Tällaiset tavoitteet ovat sijoittamisessa erinomaisen tärkeitä. Mutta silti: sijoittajat tekevät usein hätiköityjä päätöksiä esimerkiksi ikävien markkinauutisten perusteella.

Tällaisten hätiköityjen päätösten taustalla ovat usein tunteet, ei järki. Harvoin ne auttavat sijoittajaa saavuttamaan pitkän aikavälin tavoitteensa, väittää Motley Fool.

4. Väärin asetellut kysymykset

Talousmedia tarjoaa säännöllisesti houkuttelevia “tarjouksia”. Näitä osakkeita kannattaa ostaa ja näitä myydä. Mutta sen sijaan että sijoittaja kysyy itseltään ostaako vaiko myydä osakkeita, sijoittajan kannattaisi miettiä, kannattaako osakkeita omistaa ylipäätänsä. Tai onko markkinaliikkeillä mitään merkitystä pitkän aikavälin tuottoihin? Tai tuoko sijoituskohteen potentiaalinen tuotto mukanaan liian paljon riskiä?

Lisäksi jokaista sijoituskohdetta tulee tarkastella osana sijoitussalkkua, ei yksittäisenä sijoituksena. Esimerkiksi pelkkä houkutteleva tuottopotentiaali ei saisi olla osakkeen ostopäätöksen peruste, jos osake ei sovellu osaksi koko sijoitussalkkua. Tällainen tilanne saattaa olla esimerkiksi silloin, kun sijoitussalkun painotuksissa osakkeiden painoarvo on jo liian korkea.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info@salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Copyright © 2018 Salkkumedia Oy

Ylös