Markkinakommentit

Pienet yhtiöt vahvassa vedossa – vuosituotto lähes 31 prosenttia

OsakekurssitUSA:n osakemarkkinoiden pienten yhtiöiden (eli small-cap) osakeindeksi Russell 2000 on ollut uskomattoman kovassa vedossa viime kuukausina. Indeksin arvostustaso alkaakin olla jo päätä huimaavan korkea.

Indeksin markkina-arvo on noussut vuoden 2013 aikana lähes 19,5 prosenttia ja vuoden aikana peräti lähes 31 prosenttia. Osakeindeksi on jo puhkaissut uuden kaikkien aikojen ennätyksen.

Pienet yhtiöt lyöneet suuret yhtiöt

Indeksin kasvu johtuu osin USA:n osakemarkkinoiden hyvästä vedosta, mutta ei täysin. Suurten yhtiöiden osakeindeksi S&P on nimittäin noussut vuoden alusta vain 15,4 prosenttia ja vuoden aikana vajaat 23 prosenttia. Pienten yhtiöiden markkina-arvot ovat siis nousseet vuoden aikana noin 8 prosenttiyksikköä enemmän kuin suurten yhtiöiden markkina-arvot.

Pienten yhtiöiden kurssinousu on vain kiihtynyt viime päivinä. Heinäkuussa Russell 2000 –indeksi on tähän mennessä (19.7.) noussut jo 7,5 prosenttia, kun S&P-indeksin nousu on ollut vain 5,3 prosenttia.

Pienet yhtiöt ovat olleet pitemmälläkin aikavälillä tuottava sijoituskohde. Oheinen kuvaaja osoittaa että 10 vuoden aikana Russell 2000 –indeksin noussut 1,8 kertaisesti S&P-indeksiin verattuna.

^RUT Chart

 

Mistä pienten yhtiöiden vahva veto johtuu?

Todd Salamone, Schaeffer’s Investment Research –yhtiön johtaja selittää pienten yhtiöiden viime aikaista menestystä niiden riskisyydellä. Pienten yhtiöiden beta-kerroin on suuria yhtiöitä korkeampia, eli pienet yhtiöt nousevat nousumarkkinassa enemmän kuin suuret yhtiöt. Pienten yhtiöiden osakekurssit vaihtelevat siis suuria yhtiöitä enemmän yleisen markkinatilanteen mukaan. Hyvinä aikoina pienet yhtiöt menestyvät suuria paremmin.

Toinen selitys liittyy pienten yhtiöiden paikallisuuteen.

Pienet yhtiöt toimivat suuria yhtiöitä enemmän USA:n omilla markkinoilla. Suurten yhtiöiden markkinat ovat puolestaan kansainvälisemmät. Viime aikoina juuri Yhdysvaltojen talouden kehitys on kehittynyt odotettuakin myönteisemmin. Vastaavasti kansainvälisillä markkinoilla esimerkiksi Euroopassa ja Kiinassa ovat talouden näkymät olleet markkinoille pettymys odotuksiin nähden.

Hurja arvostustaso

Russell 2000 –indeksin arvostustaso alkaa kuitenkin olla jo lähes päätä huimaava.

P/E-kerroin laskettuna viimeisen 12 kuukauden keskimääräisillä osakekohtaisilla tuloksilla on jo peräti 46,7. Arvostustaso on noussut viime aikoina selvästi, sillä vuosi sitten P/E-kerroin oli 33. Arvostustaso on myös selkeästi suuria yhtiöitä suurempi, koska esimerkiksi S&P-indeksin 12 kuukauden P/E-kerroin on vain 18,4. Perinteisesti korkean arvostustason teknologiayhtiöiden NASDAQ-indeksinkin P/E on 18,5 eli selvästi Russell-indeksiä alhaisempi.

Kontra- eli vastavirtaan sijoittajalle Russell 2000 –indeksi saattaakin tarjota mahdollisuuden hakea tuottoja laskevista kursseista.

Mikäli sijoittaja uskoo Russell-indeksi olevan nyt yliostettu ja yliarvostettu, voi kontrasijoittaja hakea tuottomahdollisuuksia esimerkiksi käänteisestä ETF:stä, joka menestyy silloin kun indeksin markkina-arvo laskee. Tällainen ETF on esimerkiksi ProShares-yhtiön Russell Short 2000 -ETF (tikkeri: RWM).

Kommentoi
Ylös
>