Rahastotietoa

Rahastosijoittajat menettävät tuottomahdollisuuksia

Rahastosijoittajat ostavat rahastoja kalliilla ja myyvät halvalla, ja siten menettävät leijonan osan rahastojen tuottomahdollisuuksista. Näin väittää amerikkalainen sijoitustutkimuslaitos.

Aktiivisesti hallinnoitujen sijoitusrahastojen tavoite on selkeä – saavuttaa niin sanottuja ylituottoja vertailuindeksiin verrattuna. Sijoitusrahastojen sijoitusammattilaiset pyrkivät siis voittamaan rahastoillaan sen tuoton (suhteessa riskiin) mitä rahaston sijoituskohteita vastaava indeksi tuottaa.

Sijoitusrahastojen menestymistä suhteessa kohdeindeksiin voidaan mitata alfa-nimisellä mittarilla, joka kertoo kuinka paljon rahaston riskikorjattu tuotto ylittää kohdeindeksin vastaavan riskitason tuoton. Tämä alfa kertoo siis kuinka paljon sijoitusrahasto lisää arvoa omalla sijoituspolitiikallaan verrattuna indeksituottoon (samalla markkinariskillä).

Vastaavasti sijoittajan alfa kertoo kuinka paljon sijoittajan riskikorjatut tuotot ylittävät rahaston vastaavan riskitason tuotot. Jos tämä alfa-mittari on positiivinen, saa rahastosijoittaja rahastosta paremman tuoton kuin mitä rahasto saa vastaavalla riskitasolla. Tämä on mahdollista jos sijoittaja onnistuu myymään rahasto-osuudet silloin kun rahaston arvo on korkealla ja myymään kun rahastona arvo on alhaalla.

Jos sijoittaja pitää rahansa koko ajan sijoitusrahastossa, tulisi sijoittajan siis saada rahastoon sijoittamilleen varoille sama ylituotto kuin minkä rahasto saa. Tämä tuntuu lähes itsestään selvältä.

Mutta totuus on joskus teoriaa ihmeellisempää.

Sijoitustutkimusyhtiö DALBAR:n johtaja Louis Harvey osoittaa Sijoitusyhdistys AAII sivustolla, että itse asiassa rahastosijoittajien saamat riskikorjatut tuotot suhteessa rahastojen tuottoihin ovat selkeästi negatiiviset. Toisin sanoen sijoittajien riskikorjatut tuotot alittavat rahaston vastaavat tuotot. Tämä rahastosijoittajien tuottojen menetys on lisäksi hyvin suuri.

DALBAR vertasi 20 vuoden keskimääräisiä sijoitustuottoja vuosilta 1008-2011. Yhtiö laski kuinka paljon riskikorjattuja yli-tai alituottoa sijoittajat saivat suhteessa rahastojen tuottoihin. Tarkastelussa käytettiin S&P-osakeindeksistä laskettuja tuottoja.

Sijoittajien riskikorjatut tuotot olivat kaikilla tarkastelujakson 20 vuoden aikaperiodeilla selvästi negatiivisia. Alfa-kerroin vaihteli –10,97%:n ja –4,32%:n välillä.

Miten on siis mahdollista että rahastosijoittajien riskikorjatut tuotot alittivat noinkin reilusti rahastojen tuotot?

Selitys on yksinkertainen: sijoittajat myivät rahasto-osuuksia sen jälkeen kun markkinoilla yleisindeksi oli laskenut. Rahastosijoittajat myivät osuuksia selvästi sen jälkeen kun institutionaaliset sijoittajat olivat myyneet. Vastaavasti rahastosijoittajat ostivat rahasto-osuuksia vasta sitten kun indeksi oli jo noussut jonkin aikaa.

Rahastosijoittajat siis ostavat rahasto-osuuksia kalliilla ja myyvät halvalla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


Outbound linkkien seuranta

Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös