Sijoittajan verotus

Suuret osingot verotettavaksi ansiotuloina

osinkojen verotusSuomen hallitus on jälleen sorvaamassa osinkojen verotusesitystä uusiksi. Helsingin Sanomien mukaan suuret osingot listaamattomista yhtiöistä on tarkoitus muuttaa verotettavaksi ansiotuloina.

Helsingin Sanomien mukaan osinkoverotuksen uudistusta esitetään korjattavaksi mallilla, jossa suuret osingot olisivat ansioverotuksen piirissä.

Alkuperäinen maaliskuussa esitetty osinkoveroesitys on saanut osakseen kosolti kritiikkiä. Uudistusta ovat arvostelleet pörssisijoittajat, joiden mielestä esitykseen sisältyvä pörssiyhtiöstä saatujen osinkojen verotuksen kiristäminen ei kannusta pitkäaikaiseen pörssisijoittamiseen. Hallituksen esitystä on myös arvosteltu siitä, että se suosii liikaa suuria osinkoja listaamattomista yhtiöistä saavia henkilöitä.

Valtionvarainministeri Jutta Urpilaisen mainitsemia osinkoverouudistuksen ”valuvikoja” suunnitellaan nyt Helsingin Sanomien mukaan korjattavaksi mallilla, jossa tietyn rajan ylittäviä osinkoja verotettaisiin sittenkin ansiotuloveron mukaan.

Hallitus on nyt muuttamassa listaamattomien yhtiöden osinkoverotuksen liittyviä päätöksiä jo kolmanteen kertaan.

Hallituksen alkuperäisen 21.3. kehysriihessä tehdyn päätöksen mukaan listaamattomista yhtiöistä saaduista osingoista olisi ollut 25 prosenttia veronalaista pääomatuloa siihen määrään saakka, joka vastaa osakkeen matemaattiselle arvolle laskettua kahdeksan (8) prosentin vuotuista tuottoa ilman ylärajaa. Ylimenevästä osasta 100 prosenttia olisi ollut veronalaista pääomatuloa.

Listaamattomista yrityksistä saatuja osinkotuloja oli tarkoitus alkuperäisessä esityksessä käsitellä aina pääomatulona ja yrityksistä saatujen osinkojen 60 000 euron verovapaa raja poistuu.

Myöhemmin hallitus päätti kuitenkin, ettö listaamattomista yhtiöistä saaduista osingoista on 25 prosenttia veronalaista pääomatuloa siihen määrään saakka, joka vastaa osakkeen matemaattiselle arvolle laskettua kahdeksan (8) prosentin vuotuista tuottoa ja on enintään 150 000 euroa. Ylimenevästä osasta 85 prosenttia on veronalaista pääomatuloa.

Nyt viimeisin budjettiriihen alla esillä on ollut malli, jonka mukaan tuosta ylimenevästä osasta osingot olisivatkin 85-prosenttisesti ansiotuloa eivätkä siis pääomatuloa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös