Indikaattorit

USA:n työttömien työnhakijoiden määrä taantumaa edeltäneelle tasolla

USA sijoitusmarkkinatYhdysvaltojen uusien työttömien työnhakijoiden määrä laski alhaisimmalle tasolleen yli viiteen vuoteen. Työllisyystilastojen luotettavuus on kuitenkin asetettu kyseenalaiseksi.

Maailman suurin kansantalous jatkaa hyvää kulkuaan. Heinäkuun lopussa uusia työttömiä työnhakijoita oli 326 tuhatta, kertoo maan Työministeriö. Analyytikot olivat uutistoimisto Bloombergin mukaan odottaneet noin 345 tuhatta hakemusta.

Tuorein työttömyyslukema on alhaisin sitten tammikuun 2008. Työttömyys on siten palannut taantumaa edeltävälle tasolleen.

“Olemme optimistisia sen suhteen että laskeva trendi tulee pysymään ja työmarkkinat jatkavat parantumistaan, mutta epäilemme että työttömyyshakemuksien määrä saattaa nousta jälleen parin viikon aikana”, kertoo Jefferies & Co. –yhtiön ekonomisti Thomas Simons CNNMoney-lehdelle.

USA:n työllisyyskehitys kiinnostaa kovasti myös sijoittajia. Osakemarkkinoiden kova nousu erityisesti juuri Yhdysvalloissa on perustunut hyviin odotuksiin maan talouden elpymisestä. New Yorkin pörssin yleisindeksi Standard’ & Poor’s 500 nousikin kaikkien aikojen ennätykseen, ensimmäisen kerran yli 1 700 pisteen.

Kriitikot tosin epäilevät, että viime kuukausien kurssirallia on ruokkinut enemmänkin ennätyskeveä rahapolitiikka kuin reaalitalouden kehitys. USA:n osakeindeksin ennätystasolle nousua selittää työllisyyslukujen lisäksi maan keskuspankin Fed:in ilmoitus säilyttää määrällisen elvytyksen ohjelmansa ennallaan ja ostaa edelleen kuukausittain 85 miljardilla dollarilla arvopapereita.

Kaikki eivät myöskään usko USA:n parantuneisiin virallisiin työllisyyslukuihin.

Työllisyystilastoja laskevan viraston, Bureau of Labor Statistics:in entinen johtaja Keith Hall kritisoi New York Postin artikkelissa virallisia tilastoja harhaanjohtaviksi. Suomessa asiasta kertoi Verkkomedia.org.

Hallin mukaan oikean työttömyyslukeman pitäisi olla 10,6 prosenttia, eikä 7,6 prosenttia.

Virallisten lukemien ongelma on Hallin mukaan niiden laskentatavassa. Virallisissa tilastoissa ei lasketa mukaan lainkaan työpaikkojen hakemisen lopettaneita ihmisiä. Työssäkäyviin lasketaan sellaisetkin henkilöt, jotka ovat tehneet edes yhden ainoan tunnin palkattua työtä laskentajakson aikana.

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. Riku Haavisto

  2.8.2013 at 07:51

  Onkohan tämän uutisen lähteiden kääntämisessä sattunut nyt joku källi, vaiko kenties totaalinen aivopieru?

  Wikipedian mukaan vuoden 2013 USA:n väkiluki on 316 200 000. Jos työttömiä työnhakijoita olisi heinäkuussa ollut vain 326k, niin sehän olisi pyöreästi vain 0,1% asukasluvusta. Olisiko heinäkuussa ollut työttömiätyönhakijoita kuitenkin 326k vähemmän kuin kesäkuussa, eikä siis kaikenkaikkiaan kuten uutisessa väitetään? Tarkkuutta pojat ja tytöt, tarkkuutta 😉

 2. Salkunrakentaja

  2.8.2013 at 19:08

  Aivan oikein. Kyse on uusien työttömiksi työnhakijoiksi ilmoittautuneiden määrästä, ei tietenkään työttömien kokonaismäärästä.

  Pahoittelut virheestä. Sopinee että virhe korjataan tekstiin.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös