Makrotalous

Suomen talous elpyy, riskit pysyvät

noususuhdannePellervon taloustutkimus arvioi loppuvuodelle pientä kasvua, mutta koko vuoden tasolla talous supistuu 0,3 prosenttia. Ensi vuonna näkyy jo hieman valon kajastusta.

Ensi vuonna kasvu lähtee jo paremmin nousuun. Talouskasvu kiihtyy 2,3 prosenttiin paranevan maailmantalouden suhdannetilanteen ansiosta, PTT kertoo.

Talouskasvun veturina on – kuten usein aiemminkin Suomen taloushistoriassa – vientisektorin elpyminen. “Suomen vienti kasvaa paranevan kysynnän ja kustannuskurin ansiosta ensi vuonna enemmän kuin tuonti. Viennin kasvu lisää kone- ja laiteinvestointeja maltillisesti”, PTT kertoo.

Kuluttajien luottamusta tukee varovaisesti paraneva työllisyystilanne. Yksityisen kulutuksen kasvu on silti PTT:n mukaan historiallisesti katsoen hidasta – mutta nopeampaa kuin keskitetyn palkkaratkaisun pohjalta voisi päätellä.

Talouskehityksen hiipumisen riskit kummittelevat kuitenkin edelleen taustalla.

Ensinnäkin Julkisen sektorin velkaantuminen jatkaa kasvuaan, mutta ei ylitä euroalueen 60 prosentin velkakriteeriä. Talouskasvu, hyödykeveron kiristyminen ja kuntien valtionosuuksien leikkaukset kohentavat kyllä valtion taloutta, mutta ongelmat siirtyvät osin kuntasektorille.

Euroalueen “systeemiriski” on edelleen uhkakuvana. “Euroalueen kriisienhallintamekanismit ovat edelleen vaillinaiset, ja Saksan rakenteellinen jähmettyminen uhkaa poistaa eurojunasta veturin”, PTT arvioi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös