Sijoittajat ovat siirtäneet pääomiaan pois kehittyviltä markkinoilta. Varainhoitoyhtiö Pictet Asset Managementin mukaan taustalla on muitakin syitä kuin USA:n keskuspankin vähentyvä rahapoliittinen elvytys.
Riskisijoitukset laskivat elokuussa ja jäivät jälkeen kehittyneiden markkinoiden joukkolainoista, Pictet Asset Management toteaa syyskuun Barometer-katsauksessaan. Tämä johtui Pictetin mukaan siitä, että Yhdysvaltain sotilaallisen Syyrian-iskun todennäköisyyden kasvu ja joidenkin vahvimmin viennistä riippuvaisten kehittyvien markkinoiden heikentyvät näkymät saivat sijoittajat hermostumaan.
Raaka-aineet menestyivät omaisuuslajeista parhaiten. Öljy ja kulta nousivat vahvasti, kun Damaskoksen ja Washingtonin välinen jännitys kiristyi.
Kehittyvien markkinoiden osakkeet, valuutat ja joukkolainat kärsivät myynnistä eniten tehtyään jo raskaasti tappiota Yhdysvaltain keskuspankin ilmoitettua vähentävänsä elvytystä.
Bloombergin tietojen mukaan sijoittavat vetivät yli kaksi miljardia dollaria Intiasta, Filippiineiltä, Indonesiasta ja Thaimaasta elokuussa. Tämä laajensi eroa kehittyvien ja kehittyneiden markkinoiden osakkeiden välillä. P/B-luvulla mitattuna kehittyvien markkinoiden osakkeiden arvostustaso on jo noin 20 prosenttia alhaisempi kuin kehittyneiden. Ero on suurempi kuin pahimman finanssikriisin aikaan vuonna 2008.
Perääntyminen kehittyviltä markkinoilta ei rajoittunut osakkeisiin, vaan ulottui myös valuuttoihin ja erityisesti niiden maiden valuuttoihin, joilla on suurimmat vaihtotaseen vajeet. Intian ja Indonesian rupiat, Turkin liira ja Etelä-Afrikan randi laskivat kaikki vähintään 5 % Yhdysvaltain dollariin verrattuna. Tämä sai aikaan valuuttamarkkinaintervention ja sääntelyn lisääntymisen useissa kehittyvissä maissa. Trendiä ei seurannut Venäjän rupla, joka hyötyi herkkyydestään öljyn hinnalle.
Lähde: Cocomms Oy
