Rahastotietoa

Vihdoinkin lisää ETF-rahastoja pörssiin

Nasdaq OMXHelsingin pörssiin saadaan vihdoin ja viimein uusia ETF-rahastoja, kun Nordea tuo markkinoille kaksi uutta indeksiosuusrahastoa. Uutuudet poikkeavat kuitenkin perinteisistä ETF:stä yhdellä merkittävällä tavalla.

Pörssinoteeratut indeksiosuusrahastot eli ETF:t ovat maailmalla nopeasti kasvava sijoitusinstrumentti. ETF:ien hyödyt ovat moninaiset, ne ovat pääsääntöisesti hyvin läpinäkyviä sijoitustuotteita, joilla on helppo käydä kauppaa koska ne noteerataan osakkeiden tapaan pörssissä. ETF:t sopivat ominaisuuksiensa puolesta niin lyhytaikaiseen taktiseen sijoittamiseen kuin osaksi pitkäaikaista hyvin hajautettua strategista sijoitussalkkua.

Kotimaassa ETF:t ovat loistaneet poissaolollaan. Suomessa on tähän asti ollut vain yksi ETF, Seligsonin OMX25, joka seuraa 25 suurimman Helsingin pörssin yhtiön kurssikehitystä. Ruotsissa ETF:ä on kosolti enemmän.

Uusia ETF-rahastoja

Nordea on nyt tuomassa kotimaan markkinoille kaksi uutta ETF-rahastoa.

Rahastot ovat kehittyville markkinoille sijoittava Nordea Global EM Equities UCITS ja globaaleille markkinoille vakaisiin osakkeisiin sijoittava ETFNordea Stable Equities UCITS ETF.

Nyt markkinoille tulevat eroavat perinteisistä ETF:istä siinä, että ne ovat aktiivisesti hoidettuja indeksiosuusrahastoja. Toisin kuin perinteisiä passiivisesti hoidettuja ETF:ä, niitä hoidetaan ja niillä pyritään aktiivisesti parempaan tuottoon. Taustalla on siis aktiivisesti toimiva salkunhoitaja ja analyytikot.

“Uutuudet ovat suunnattu lähinnä aktiivisille markkinoita seuraaville asiakkaille, jotka haluavat itsenäisesti käydä kauppaa pörssissä ja arvostavat edullista hajautusta”, kertoo Nordean rahastoyhtiön toimitusjohtaja Jari Kivihuhta.

Uutuuksilla sijoittaja voi helposti hajauttaa sijoituksensa yhdellä sijoituksella joko kehittyville markkinoille tai vakaisiin osakkeisiin, Kivihuhta lisää.

Aktiivinen salkunhoito aiheuttaa kuluja

Aktiivisella salkunhoidolla on kuitenkin hintansa. ETF-uutuuksien kokonaiskustannustaso ei eroa normaaleista Nordean rahastoista, vaikka asiakkaan maksettavaksi tulevat pörssikaupankäyntikulut.

Rahastojen hallinnointikulut ovat kehittyville markkinoille sijoittavissa rahastossa 2 prosenttia ja vakaisiin osakkeisiin sijoittavassa 1,5 rahaston pääomasta. Tämä on selkeästi enemmän kuin passiivisesti hoidettujen ETF-rahastojen hallinnointikulut. Tyypillisesti esimerkiksi Ruotsissa passiivisesti hoidettujen ETF:ien hallinnointikulut vaihtelevat 0,3 – 0,6 prosentin välillä. Yleensä kehittyville markkinoille sijoittavien rahastojen kulut ovat kovemmat kuin kehittyviin markkinoihin sijoittavien rahastojen.

Toisaalta sijoittajan kannalta on oleellista miten hallinnointikulut näkyvät rahastojen hinnoittelussa. Mikäli hallintokulut näkyvät rahastojen markkinahinnan ja niiden nettovarallisuuden (NAV) hintaerossa, eivät korkeammat hallinnointikulut ole välttämättä ongelma.

Ohessa uusien ETF-rahastojen esitteet:

Nordea Global EM Equities UCITS ETF

ETFNordea Stable Equities UCITS ETF

Tutustu Sijoittaja.fi-palvelun ETF-rahastojen valintatyökaluun.

1 kommentti
  • ETF-sijoittaja sanoo:

    Tälläisillä kivijalkapankkien kalleilla aktiivisilla etf-tuotteilla ei ole mitään käyttöä!

  • Ylös
    >