Raaka-aineet

Liuskekaasu ja -öljy seloittavat öljymarkkinat

tuotanto öljyÖljymarkkinat elävät murrosvaihetta. Taustalla on kaksi tekijää: liuskekaasu- ja öljy sekä öljyn tarjonnan kasvu huomattavasti enemmän kuin monet uskovat.

Halpaa amerikkalaista liuskekaasua hyödyntävät jalostamot ovat valtaamassa merkkinoita Euroopassa. Esimerkiksi syyskuussa Yhdysvaltojen öljyvienti oli 1,7 miljoonaa tynnyriä öljyjalosteita, mikä vastaa koko Norjan öljytuotantoa. Asiasta kertoo Turun Sanomat.

Yhdysvaltojen asema öljymarkkinoilla on muuttunut rajusti. Uusi teknologia, jonka avulla Yhdysvallat poraa liuskeöljyä, on muuttanut Yhdysvaltojen aseman öljymarkkinoilla radikaalisti. Aiemmasta öljyn nettotuojasta on tullut nettoviejä.

“Ei tämä näytä tilapäiseltä häiriöltä”, kertoo Neste Oilin asiantuntija Lauri Kärnä Turun Sanomille.

Norjalainen öljyanalyytikko Thina Saltvedt arvioi  kuitenkin toukokuussa Talouselämälle, että öljyomavaraiseksi USA ei koskaan pääse. Syynä on yksinkertaisesti se, että liuskeöljyn tuotantomäärät eivät tähän riitä.

80 prosenttia liuskeöljyn tuotannosta tulee kahdelta alueelta Bakkenin ja Bone Springin kentiltä. Saltvedtin mukaan liuskeöljyssä on tyypillistä, että öljyn nostaminen vaatii koko ajan uusia porauksia, koska pienissä taskuissa sijaitseva öljy ehtyy nopeasti.

Öljyn tarjonta on kasvamassa kuitenkin myös muista syistä.

Norjalainen energiatalouden professori Øystein Nordeng kertoo Morningstarin artikkelissa, että öljyn tarjontaa tulee lisää myös Norjan vastikään löydetystä Johan Sverderup -öljykentän, josta riittää uutta pumpattavaa 20 vuodeksi.

Moderni teknologia mahdollistaa öljyn tarjonnan lisäämisen myös Lähi-Idässä. Lisäksi korkea öljyn hinta on saanut aikaiseksi valtavan öljyn etsimis-, rakennus-, poraus- ja pumppausbuumin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös