Makrotalous

Maailmantalouden kohtalonhetket – velkakattokiistaan ei ratkaisua

maailmantalous velkakattoUSA:n velkakaton nostosta käyty poliittinen vääntö on pahasti umpisolmussa. Edustajainhuoneessa käydyt keskustelut ovat jumiutuneet, ja nyt ratkaisua haetaan pelkästään demokraattienemmistöisestä senaatista.

Maailmantalouden aikapommi tikittää, sillä ratkaisu on saatava aikaiseksi torstaiksi 17.10. Jos ratkaisua ei tuolloin saada, USA ei voi ottaa enää lisälainaa velkojensa maksuun. Maa joutuisi teknisesti konkurssiin.

Asiaa pahentaa vielä USA:n valtiovarainministeri Jack Lewin varoitus. Ministeri ilmoitti, ettei ministeriö asettaisi maksuja tärkeysjärjestykseen siinä tapauksessa, että liittovaltion lainanotto katkaistaisiin. Liittovaltio ei voisi siis hoitaa lainavelvoitteitaan jäädyttämällä muita menoja. Aiemmin uskottiin valtiovarainministeriön asettavan joukkovelkakirjojen korkojen maksut muiden valtion menojen edelle virallisen maksuhäiriön välttämiseksi.

Senaatin ratkaisu ei riitä

Republikaanit ovat ehdottaneet väliaikaista ratkaisua, jossa velkakaton nostettaisiin vain kuudeksi viikoksi. Demokraatit eivät tähän suostu, vaan vaativat pitempää ratkaisua. Republikaanit ovat jatkuvasti vaatineet myös velkakaton noston vastineeksi uusia menoleikkauksia.

Viisi demokraattista yksi riippumaton senaattoria julkaisivat sunnuntaina tiedotteen, jossa he kuvailivat senaatin keskusteluja “tuottaviksi”, kertoo Business Insider. Tiedotteen julkistaneet senaattorit eivät kuitenkaan kuitenkaan hyväksy republikaanien esitystä nykyisessä muodossaan.

Eikä ratkaisun saavuttaminen senaatissa riitä. Myös edustajainhuoneen on hyväksyttävä velkakaton nosto. Toisin kuin senaatissa, edustajainhuoneessa on republikaanienemmistö, ja republikaanit eivät ole suostuneet pitempiaikaiseen velkakaton nostoon ilman ehtoja.

Ratkaisun saavuttamiseen on aikaa enää niin vähän, että markkinoiden hermoilu tulee jatkumaan, mikäli ratkaisua ei löydy. USA:n indeksifutuurit olivat jo maanantaiaamuna laskussa.

Mitä USA:n tekninen konkurssi tarkoittaisi?

USA:n liittovaltion velkakaton noston jäädyttäminen tarkoittaisi, että maa joutuisi jättämään velkojen korot maksamatta.

Nordea arvioi aamukatsauksessaan, että korkojen maksamatta jättäminen johtaisi USA:n luottoluokituksen laskuun. Luottoluokittaja S&P voisi laskea luokituksen osittaiseen maksukyvyttömyyteen.

Seuraukset olisivat kuitenkin vielä sitäkin moninaisemmat. “Lisäksi maksuhäiriö kyseenalaistaisi USA:n valtionlainojen turvallisen ja likvidin aseman, mikä voisi vaarantaa pankkien rahoitukselle tärkeän repo-markkinoiden toiminnan. USA:n velkasitoumuksia käytetään vakuutena lyhytaikaiselle rahoitukselle, ja jo nyt on ensi merkkejä lyhyiden sitoumusten vakuusarvon pienestä heikentymisestä”, Nordea kirjoittaa.

Ongelman vakavuutta kuvaa hyvin se, että kansainvälinen valuuttarahasto IMF sekä Kiinan ja Japanin hallinto ovat varoittaneet vakavista seurauksista maailmantaloudelle jos velkakattoa ei nosteta.

Karmeita uhkakuvia maalaili maailman suurimman velkakirjarahaston PIMCO:n toimitusjohtaja Mohammed El-Erian.  Erianin mukaan Yhdysvaltojen mahdollinen konkurssi olisi vielä pahempaa kuin investointipankki Lehman Brothersin konkurssi vuonna 2008.

Deutsche Bankin toimitusjohtaja Anshu Jain meni viekin pitemmälle. “Konkurssin jälkeen ei ole elämää, se olisi nopeasti leviävä, tappava tauti”.

Käytännössä kaikki asiantuntijat kuitenkin uskovat ratkaisun lopulta löytyvän. USA:n konkurssi olisi niin hirvittävän vakava shokki maailmantaloudelle, ettei sellaista anneta tapahtua kovistakaan poliittisista ristiriidoista huolimatta.

Kommentoi
Ylös
>