Indikaattorit

Nordea: Pitkissä koroissa nousupaineita

korkomarginaaliPitkät korot ovat olleet alkukesästä lähtien nousussa niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin. Nordea arvioi nousutrendin jatkuvan.

Euroopan keskuspankki laski ohjauskoron ennätyksellisen alhaalle 0,25 prosenttiin ja säilytti talletuskoron nollassa. EKP:n ohjauskoron laskulla on merkitystä lähinnä markkinatunnelmiin, toteaa Nordea Navigaattori-katsauksessaan. Markkinakorkoihin sillä ei juurikaan ole vaikutusta. Sekä lyhyissä että pitkissä markkinakoroissa korkomuutokset jäivät ohjauskoron laskua alhaisemmiksi.

Ohjauskoron muutos ei siis juurikaan vaikuta markkinakorkoihin. Nordean mukaan tämä johtuu siitä, että markkinoilla on nyt runsaasti ylimääräistä likviditeettiä, mikä on jo aiemmin painanut lyhyet korot selvästi ohjauskoron alapuolelle.

Ohjauskoron vaikutus markkinoille tulee sitä kautta, että se alentaa pankkien korkokustannuksia, mikä puolestaan vähentää pankkien pääomien takaisinmaksuhaluja ja ylläpitää pankkijärjestelmän likviditeettiä.

Tämä ylimääräinen likviditeetti kuitenkin kuihtuu aikanaan kun EKP alkaa vähitellen nostamaan ohjauskorkoa. Tämä puolestaan alkaa vähitellen näkymään nousevina euribor-korkoina.

“Vuoden 2015 jälkipuoliskolla talouskasvu ja inflaatio ovat saaneet sen verran vauhtia, että EKP lähtee hiljalleen nostamaan ohjauskorkoa 0,75%:iin”, Nordea ennustaa.

Pitkiin korkoihin kohdistuu jo nyt nousupaineita. Tämä paine tulee Yhdysvalloista, jossa vahvana jatkuva talouskehitys mahdollistaa vähitellen keskuspankin kvantitatiivisen elvytyksen asteittaisen vähentämisen. Kun USA:n keskuspankki alkaa vähentää liittovaltion velkakirjojen osto-ohjelmaansa, alkavat pitkät korot nousta. Tämä heijastuu myös Euroalueelle.

Odotukset elvytysohjelman vähentämisestä näkyy jo markkinoiden odotuksissa, mikä on jo nostanut pitkiä korkoja Yhdysvaltojen lisäksi myös Euroopassa.

Kommentoi
Ylös
>