Outotecin osakekurssi on ollut jo usean kuukauden ajan laskusuunnassa. Outotecin suurimmat omistajat ja johto eivät kuitenkaan ole vähentäneet omistustaan yhtiössä, kertoo meklari ja sijoitusbloggaaja Jukka Oksaharju.
Outotec yllätti sijoittajat ja asiantuntijat antamalla tulosvaroituksen kuluvan vuoden lokakuussa. Yhtiö ilmoitti laskevansa vuoden 2013 liikevaihdon ja operatiivisen liiketoiminnan liikevoittoprosentin tulosohjeistustaan.
Maailmantalouden epävarmuus on iskenyt lujaa Outotecin asiakkaiden investointeihin. Myös yhtiön projektit ovat edenneet odotettua hitaammin asiakkaiden maksujen viivästyttyä.
Outotecin näkymien heikentyminen tuli markkinoille ja analyytikoille yllätyksenä. Esimerkiksi Nordea totesi tuoreeltaan tulosvaroituksen olevan vakavaa luokkaa.
Outotecin kurssi laski rajusti välittömästi tulosvaroituksen jälkeen. Kurssilasku on jatkunut sen jälkeenkin. Puolessa vuodessa on yhtiön markkina-arvosta sulanut jo yli 28 prosenttia.
Meklari ja suosittu sijoitusbloggaaja Jukka Oksaharju on analysoinut Outotecin kurssilaskua ja muutoksia yhtiön omistusrakenteissa.
Oksaharju havaitsi että Outotecin viime aikojen kurssilasku on perustunut etupäässä ulkomaisten sijoittajien massamyynteihin.
Mielenkiintoista on kuitenkin se että suurimpien omistajien omistusosuus on kasvanut. Oksaharjun mukaan Outotecin kymmenen suurimman omistajan netto-ostot eli yhteenlasketut kyseisen osakelajin ostot ja myynnit olivat lokakuun aikana yli 1,2 miljoonaa osaketta eli miltei 10 miljoonaa euroa.
”Se ei osoita ainakaan paniikkia, vaan ennemmin yhtiön suurten omistajien luottamusta yhtiöön ja sen tulevaisuuteen”, Oksaharju kirjoittaa Nordnetin blogissaan.
Myöskään yrityksen johto ei ole viime aikoina myynyt Outotecin osakkeita. Ylin johto on keventänyt osakeomistustaan viimeksi heinäkuussa – eli ennen tulosvaroituksen ilmoitusta.
Negatiivisen tulosvaroituksen ja Q3-osavuosikatsauksen julkistamisen jälkeen kukaan yhtiön operatiiviseen johtoon tai hallitukseen kuuluvista jäsenistä ei ole myynyt yhtään osaketta.
Outotecin viime aikojen kurssilasku selittyy siis lähinnä ulkomaalaisten sijoittajien äkillisellä vetäytymisellä, Oksaharju päättelee.
Ulkomaalaisten sijoittajien omistusosuuksien suuret muutokset suomalaisissa pörssiyhtiöissä ovat arkipäivää. Suomi on niin sanottu reunamarkkina, jossa ulkomaalaiset suursijoittajat tekevät nopeita liikkeitä.
Koska osakemarkkinoiden vaihto on Suomessa alhainen, on ulkomaalaisomistusten muutoksilla merkittävä vaikutus osakekursseihin.
Outotecin tapauksessa ulkomaalaisomistuksen muutoksesta aiheutunut kurssilasku saattaa tarjota piensijoittajille mahdollisuuksia, arvioi Oksaharju.
Kurssilaskun myötä myös yhtiön arvostustaso on pudonnut arvoyhtiöiden tasolle. Toteutuneella tuloksella laskettu P/E-kerroin on enää 10.