Talouden trendit

Vertaislaina tekee sijoittajasta lainanantajan

lainatVertaislaina tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden lainata rahaa yksityishenkilöille. Vertaislainoja välittävät yritykset tarjoavat sijoittajille houkuttelevia tuottomahdollisuuksia. Palveluiden riskit on kuitenkin syytä tunnistaa.

Suomeen on muutaman vuoden sisällä ilmestynyt palveluita jotka tarjoavat sijoittajille mahdollisuuden lainata rahaa yksityishenkilöille. Vertaislainaamiseksi kutsutussa lainausmuodossa yksityishenkilö myöntää lainaa muille yksityishenkilöille.

Vertaislainapalveluita tarjoavat yritykset toimivat lainanantajien (eli sijoittajien) ja lainanhakijoiden välissä, tarjoten nettipalvelun jonka kautta lainanantajat ja lainanottajat löytävät toisensa.

Suomen markkinoilla on tällä hetkellä kolme vertaislainoja välittäviä palveluntarjoajia: Fixura, Vertaislaina, TrustBuddy.

Näin vertaislainapalvelu toimii

Sijoittaja rekisteröityy vertaislainapalvelua tarjoavan yrityksen palveluun, saaden henkilökohtaisen profiilin ja tilin. Tämän jälkeen sijoittajan palveluun laittamat varat hajautetaan automaattisesti sijoittajan määrittämien ehtojen mukaisesti useisiin lainoihin. Sijoittaja voi myös itse päättää mille lainanhakijalle haluaa tarjota lainaa.

Tämän jälkeen sijoittajan hyväksymät lainat siirtyvät sijoituskoriin ja niille lasketaan odotettu tuotto. Lainaajien maksamat lyhennykset ja korot siirretään sijoittajan tilille. Sijoittaja voi joko nostaa varansa tiettyä maksua vastaan tai sijoittaa rahat uusiin lainoihin.

Lainanhakija puolestaan ilmoittautuu palveluun määrittäen haettavan lainasumman ja koron, jonka hän on valmis maksamaan.  Lisäksi ilmoitetaan lainan käyttötarkoitus.

Palvelu tarkistaa lainanhakijan luottotiedot sekä määrittää lainanhakijalle luottoluokituksen. Tämän jälkeen lainahakemus julkistetaan vertaispalvelun verkkosivuilla.

Mikäli lainanottoja ei maksa lainojaan ajoissa, aloittaa vertaislainapalvelu perintäprosessin.

Vertaislainapalvelun edut ja riskit

Sijoittajalle vertaislainapalvelu tarjoaa yhden mahdollisuuden riskisijoittamiseen ja sijoitusten hajauttamiseen. Etuna palvelussa on, että oletettavasti odotetut tuotot eivät korreloi esimerkiksi osakekurssien kanssa, jolloin vertaislainasijoitus toimii yhtenä keinona sijoitusten hajautukseen omaisuuslajien välillä.

Palvelun riski syntyy tietenkin siitä, ettei sijoituksella ole minkäänlaista suojaa. Sijoitukseen liittyy siten keskeisesti luottotappioriski.

Vertaislainapalvelun yksi kantava idea on, että sijoittaja voi pienentää luottotappioriskiä lainaamalla pieniä sijoituksia useille lainantarvitsijoille. Tämä ei kuitenkaan poista luottotappioriskiä, koska tällaisiin lainoihin liittyy niin sanottu haitallisen valikoitumisen (engl. adverse selection) ongelma.

Haitallinen valikoituminen tarkoittaa tässä yhteydessä tilannetta, jossa ei-toivotut lainantarvitsijat valikoituvat vertaislainapalveluun. Vertaislainapalvelun lainojen korko on lainaottajalle korkea. Tästä syystä on mahdollista että vertaislainoja hakevat sellaiset henkilöt jotka eivät saa muualta (esimerkiksi pankista) edullisempaa lainaa. Lainanottajien lainan takaisinmaksukyky saattaa olla siis heikko.

Vertaislainapalvelut eivät myöskään kuulu Finanssivalvonnan piiriin. Lain mukaan kuluttajaluottoja myöntävän elinkeinonharjoittajan on rekisteröidyttävä, mutta vertaislainayritykset vain välittävät luottoja, ja siksi viranomaiset eivät voi valvoa niitä.

Yle kertoi kuitenkin vuonna 2011, ettei vertaislainapalveluista ole tullut valituksia.

Luottoriskin lisäksi sijoituksiin liittyy riski vertaislainapalvelua välittävän palveluntarjoajan poistumisesta markkinoilta. Tällöin sijoittaja ja lainanottaja joutuisivat keskenään selvittämään perintätilannetta.

Tuotto ja kulut

Toisaalta sijoittajat edellyttävät luottotappioriskin ja haitallisen valikoitumisen vastineeksi kunnon riskipreemiota eli korkeaa tuottoa myöntämilleen lainoille. Esimerkiksi Fixura mainostaa välittämiensä vertaislainojen keskimääräisen korkotuoton olevan yli 10 prosenttia.

Sijoittajan on myös syytä muistaa, että vertaispalvelun välittäjä tietenkin veloittaa palvelun ylläpidosta hallinnointikuluja.

Esimerkiksi Fixura veloittaa 2 % merkintäpalkkion alle 100 000 euron ja 1 % yli 100 000 euron talletuksesta. Lisäksi sijoittajilta veloitetaan 0,9% transaktiomaksun toteutuneista sijoituksista. Lainaaja.fi -sivustoa ylläpitävä Vertaislaina veloittaa puolestaan sijoittajan saamasta korosta yhden prosenttiyksikön.

Kommentoi
Ylös
>