Markkinakommentit

Sijoittaja, älä panikoi vaikka volatiliteetti kasvaa

osakemarkkinat kurssiromahdusViime viikolla sijoittajat saivat pitkästä aikaa muistutuksen sijoitusmarkkinoiden riskisyydestä. Korjausliike tulee kuitenkin aina pitkän nousumarkkinan jälkeen lähes yhtä varmasti kuin Manulle illallinen.

Kaikki keskeiset osakemarkkinat saivat kolhuja viime viikolla. Asiantuntijat muistuttavat kuitenkin, että viime viikon suuri myyntiaalto ei ole maailmanloppu.

Yhdysvaltojen S&P-osakeindeksi  laski 4 prosenttia kaikkien aikojen korkeimmasta lukemastaan. Markkinoilla on toki nähty usein suurempiakin korjausliikkeitä. Sijoittajat kuitenkin säikähtivät kurssilaskua sen verran, että CNNMoney-lehden Fear & Greed –indeksi, joka kuvaa sijoittajien markkinatunnelmia, romahti tasolle ”Extreme Fear”, eli ”äärimmäisen pelon” tasolle.

”Haluan muistuttaa ihmisiä, että sijoittaminen on prosessi, jossa mennään kaksi askelta eteenpäin ja yksi taakse”, sanoo Phillips Financials –yhtiön sijoitusneuvoja John Foxworthy CNNMoney-lehdelle. Pitkän nousuputken jälkeen tulee aina korjausliikkeitä, Foxworthy lisää.

Korjausliikkeisiin sijoittajat toden totta saavatkin jatkossa tottua, sillä useat amerikkalaiset sijoitusasiantuntijat uskovat markkinaliikkeiden vaihtelun eli volatiliteetin kasvavan lähitulevaisuudessa.

Osakemarkkinoiden korjausliike on lähes väistämätön tosiasia jokaisen pitkän nousuputken jälkeen.

S&P Capital IQ –yhtiön osakestrategi Sam Stovallin mukaan S&P-osakeindeksi on kokenut vähintään 10 prosentin kurssiromahduksen keskimäärin 18 kuukauden välein vuoden 1945 jälkeen.

Tällä kertaa osakemarkkinoiden nousumarkkinaa on Yhdysvalloissa kestänyt jo yli kaksi vuotta ja viime vuonna S&P-indeksi nousi peräti 30 prosenttia.

Viime viikon hermostuneet tunnelmat eivät siis ole voineet tulla sijoittajille totaalisena yllätyksenä. Paniikkiliikkeiden sijaan sijoittajien kannattaa nyt rauhassa miettiä, onko kasvaneen volatiliteetin markkinatunnelmissa syytä tarkastella kriittisesti sijoitussalkun omaisuuslajien välistä allokaatiota.

Foxworthly muistuttaa asiakkaitaan siitä, että osakemarkkinoiden pitkän ja kovan nousuputken jälkeen asiakkaiden salkuissa saattaa osakkeiden suhteellinen osuus olla jo liian suuri. Nyt on siis hyvä hetki tasapainottaa salkun tuotto-riski –suhde takaisin pitkän aikavälin tavoitetilaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös