Venäläisosakkeiden markkina-arvot voisivat kolminkertaistua, ja silti ne olisivat halpoja, sanoo sijoitusammattilainen. Esimerkiksi sijoitusguru Jim Rogers ostaa nyt venäläisosakkeita.
Venäjän osakemarkkinat ovat laskeneet kuluvan vuoden aikana jo 18 prosenttia. Ukrainan kriisin seurauksena ulkomaalaiset sijoittajat ovat vetäneet pois sijoituksiaan Venäjän osakemarkkinoilta ja velkakirjoista.
Lännen asettamat talouspakotteet saattavat entisestään pahentaa Venäjän finanssimarkkinoiden näkymiä.
Epäluottamus Venäjää kohtaan näkyy myös ruplan valuuttakurssissa. Ruplan arvo on laskenut lähes 9 prosenttia dollariin nähden tämän vuoden aikana.
Sijoitusguru Jim Rogers sijoittaa Venäjälle
”Venäjän osakemarkkinat ovat tällä hetkellä yksi maailman halvimmista, ja luultavasti myös yksi vihatuimmista”, sanoo sijoitusguru Jim Rogers Reutersille.
Venäläisosakkeiden keskimääräinen p/e-kerroin on nyt vain noin 4. Vertailun vuoksi: Yhdysvaltojen S&P-osakeindeksin p/e-kerroin on tällä hetkellä noin 16. Osinkotuottokin on Venäjällä jo peräti 5 prosenttia.
”Nyt on aika ostaa Venäjää”, Rogers neuvoo.
Venäjä-sijoituksissa pitää olla kuitenkin kärsivällinen, sillä Venäjään kohdistuvat talouspakotteet saattavat vielä koventua.
Rogers on kuitenkin sijoittanut Venäjälle viimeisten puolentoista vuoden ajan. Jos pakotteita tulee lisää, ja osakkeet laskevat edelleen, syntyy Venäjälle lisää hyviä ostomahdollisuuksia, Rogers tuumailee.
Sijoitusguru etsii Venäjältä erityisesti muita kuin energia-alan yhtiöitä. Venäjän pörssissä energia on yliedustettuna – 58 prosenttia RTS indeksin markkina-arvosta on energiayhtiöitä.
Osakkeiden arvostustasot erittäin alhaalla
Myös kehittyville ja reunamarkkinoille sijoittava FMG Funds –yhtiö hakee mahdollisuuksia nyt Venäjältä.
”Uskomme että Venäjän osakkeet ovat nyt tasolla, mikä tekee niistä houkuttelevia osto-kohteita”, FMG:n pääsalkunhoitaja Joe Portelli sanoo Reutersille.
Venäjän RTS-indeksin suurimmat yhtiöt Gazprom OAO ja NK Lukoil OAO ovat markkina-arvoiltaan 13 prosenttia koko indeksin arvosta. Gazpromin p/e-kerroin on huikean alhainen – vain 2,6. Se on selvästi arvostustasoltaan alhaisempi kuin muiden BRIC-maiden energiayhtiöt.
”Venäläisosakkeiden hinnat voisivat kolminkertaistua, ja silti ne olisivat alihintaisia. Eivätkä venäläisosakkeet ole lähelläkään konkursseja”, sanoo Seven Investment Management yhtiön salkunhoitaja Chris Darbyshire.
Eikä venäläisyhtiöiden tuloskunnossakaan ole moittimista.
Darbyshiren mukaan venäläisosakkeiden osakekohtaiset tulokset ovat pysyneet tänä vuonna suhteellisen vakaina. Sen sijaan jenkkiyhtiöiden ja muiden kehittyneiden maiden yhtiöiden tulosodotukset ovat olleet laskussa.