Indikaattorit

Pelottaako Ukraina? Ideoita salkun suojaamiseksi

Ukrainan tilanteessa käänne huonompaan on edelleen hyvin mahdollinen. Uudistunut Sijoittaja.fi arvioi tilannetta riski-indikaattoreiden valossa ja kertoo yksinkertaisia keinoja salkun suojaamiseksi.

Osakemarkkinoiden nousutrendi on nyt kestänyt noin viisi vuotta. Tietyillä markkinoilla kuten Yhdysvalloissa tunnelmaa voidaan pitää jo hyvin optimisena ja esimerkiksi salkkujen lainoitusasteet ovat nousseet huolestuttaville tasoille, mikä on usein merkinnyt jyrkkää pudotusta riskinottohalukkuuden vähentyessä.

Myöskään Ukrainan kriisi ja sen mahdollinen eskaloituminen ei ole, ainakaan vielä, tosissaan tunnelmaa häirinnyt.

Sijoittaja.fi:n Markkinaympäristö-osiosta löytyvät riski-indikaattorit ovat edelleen pysyneet suhteellisen maltillisilla tasoilla kuvaten normaalia riskiympäristöä.

Sijoittaja.fi:n kokonaisriski-indikaattorista nähdään, kuinka se kävi jo lähellä kohonneen riskin tilaa tammikuun lopulla, mutta on sittemmin rauhoittunut selvästi Ukrainan tilanteesta huolimatta. Indikaattori sisältää paljon markkinoilta mitattuja riskin hinnoitteluelementtejä ja viesti on vielä toistaiseksi selvä: ei syytä paniikkiin.

Luonnollisestikaan malli ei osaa ennustaa Ukrainan kriisin kehitystä, mutta markkinoiden yleisten riskimittareiden pohjalta Ukrainan kriisiä ei (ainakaan vielä) pelätä.

Finanssisektorin riskejä kuvaava riskimittarimme on pysynyt hyvin rauhallisilla tasoilla. Finanssisektorilla tilanne vaikuttaa siis hyvin vakaalta, eikä murheista ole tietoa. Viesti on selvä: ei merkkejäkään finanssikriisin uudelleeneskaloitumisen suuntaan.

Ukrainan tilanteessa käänne huonompaan on edelleen hyvin mahdollinen

Ukrainan kriisi vaikuttaa hetkellisesti rauhoittuneen eilisten Putinin lausuntojen jälkeen. Niiden mukaan Venäjällä ei olisi aikeita vallata Krimin jälkeen muita Ukrainan osia. Osakemarkkinat kiittivät tietoa reippaalla nousulla, korkomarkkinat eivät niinkään riemastuneet.

Koko Ukrainan tilanteen kriittisin asia on mielestämme Itä-Ukrainan kehitys. Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että kriisin seurauksena Ukrainan kiinnostus läntisiin alliansseihin kasvaa merkittävästi Venäjän toimien seurauksena, mikä ei luonnollisesti ole Putinin mieleen. Tästä syystä olisi valitettavan loogista, että Putin tavoittelisi myös venäläismielisen Itä-Ukrainan ”itsenäistämistä”. Putinilla on sotilaallisen tunkeutumisen lisäksi paljon muitakin keinoja käännyttää venäläismielistä Itä-Ukrainaa Venäjän suuntaan. Näitä ovat muun muassa kaasutoimitusten keskeytykset, hintojen nosto sekä erääntyneiden velkojen vaatiminen maksuun. Jos Venäjällä ei olisi todellisuudessa haluja sekaantua itäiseen Ukrainaan ja aseelliselta yhteenotolta vältyttäisiin, jäisi Ukrainan kriisin vaikutus finanssimarkkinoille vähäiseksi.

Ukrainan tiedustelujoukot ovat kertoneet Venäjän lisänneen joukkojaan merkittävästi Ukrainan itärajan takana. Ainakin kahden Ukrainan Krimin laivastotukikohdan kerrotaan joutuneen venäläisten haltuun. Terveellä järjellä ajateltuna pidämme edelleen riskinä, ettei Ukrainan kriisin syvintä vaihetta ole vielä nähty. Mikäli uusia negatiivisia käänteitä ilmenee, osakkeet joutunevat taas myyntipaineen alle. Mielestämme sijoittajien kannattaa edelleen seurata tilanteen kehittymistä tarkasti, eikä sortua liialliseen optimismiin.

Toimivia keinoja salkun suojaamiseksi

Olemme pyrkineet etsimään yksinkertaisia ideoita, jotka suojaavat osakesalkkua, mikäli kriisi eskaloituu. Toinen näkökulma on, että suojaustarkoituksessa hankittujen kohteiden arvot eivät kovin heikkenisi, vaikka markkina jatkaisi optimistisissa tunnelmissa. Eli näiden ideoiden pitäisi suojata osakesalkkua, mikäli kriisi eskaloituu, mutta ne eivät vahingoita salkkua, jos osakemarkkina jatkaa nousua.

Näkemyksemme mukaan järkeviä tapoja hakea suojaa riskipitoiselle salkulle Ukrainan kriisin eskaloitumisen varalta ovat esimerkiksi:

1) Erittäin pitkiin Yhdysvaltain liittovaltion lainoihin sidotut ETF:t

2) Kultaan sidotut ETF:t

3) Öljy. Pohjanmeren Brent-öljylaatuun sidottu ETC

Lue artikkeli kokonaisuudessaan Sijoittaja.fi-sivuilta.

Kommentoi
Ylös
>