Indikaattorit

Reunamarkkinat ja kehittyvät markkinat erkaantuvat toisistaan

Kehittyvien markkinoiden osakkeet ovat alkuvuodesta joutuneet koville. Toisin on laita niin sanotuilla reuna- eli frontier-markkinoilla.

Erityisesti vaihtotaseeltaan alijäämäiset kehittyvät taloudet (kuten esimerkiksi Turkki) ovat saaneet havaita valuuttansa arvon ja osakekurssien laskevan alkuvuodesta.

Syitä kehittyvien talouksien alkuvuoden kurjuuteen on monia.

Kehittyvissä markkinoissa useita huolenaiheita

Yhdysvaltojen keskuspankin kvantitatiivisen elvytyspaketin tiukentaminen on rangaissut erityisesti kehittyviä markkinoita. Elvytyksen vähentäminen luo paineita korkotason nousulle, ja sen pelätään rasittavan erityisesti velkaantuneiden kehittyvien talouksien markkinoita.

Taustalla on myös muita huolia.

Monessa kehittyvässä taloudessa poliittinen tilanne on muodostumassa epävakaaksi. Lisäksi kasvavat huolet Kiinan talouskasvun jatkumisesta on luonut epävarmuutta erityisesti niihin kehittyviin talouksiin, joiden talous on perustunut Kiinan kysynnästä riippuvaan raaka-ainetuotantoon. Tällainen kehittyvän talouden suuri maa on erityisesti Brasilia.

Näiden lisäksi tietenkin myös Ukrainan tilanne luo epävarmuutta erityisesti Venäjän markkinoille.

Mutta reunamarkkinat ovat toista maata.

Reunamarkkinat porskuttavat

Frontier-markkinoiksi luetaan kansantaloudet jotka ovat talouskehityksessä jäljessä sekä kehittyneitä että myös kehittyviä talouksia. Tyypillisesti frontier-markkinat ovat 10 – 15 vuotta kehittyviä talouksia jäljessä talouden kehityksessä, kehittyneitä maita vielä enemmän.

Frontier markkinoihin luetaan sellaisia maita kuten Nigeria, Kenia, Vietnam, Argentiina, Botswana, Qatar, Kuwait ja Romania.

Yleisen käsityksen mukaan reunamarkkinoiden osakemarkkinat myötäilevät kehittyvien markkinoiden osakemarkkinoita.

Alkuvuosi ei kuitenkaan näytä tukevan tuota käsitystä. Oppenheimer-yhtiön John Stoltfus on julkaissut kuvaajan, joka näyttää eri osakemarkkinoiden tuottoja eri markkinoilla.

Reunamarkkinat sijoitustuotot

MSCI Frontier –osakeindeksi on noussut alkuvuonna 2,6 prosenttia, kun puolestaan MSCI Emerging Markets –indeksi on laskenut 3,6 prosenttia. Vain USA:n teknologiayhtiöiden Nasdag Composite –indeksi on menestynyt frontier-markkinoita paremmin.

BlackRockin päästrategin Russ Koesterichin mielestä Frontier-markkinat ovat olleet kohtuullisen hyvin suojassa viime aikojen kehittyvien markkinoiden pääomapaolta. Syynä on näiden markkinoiden vahva kasvu, ulkomaisten sijoittajien alhainen omistusosuus sekä kiinteät valuuttakurssit.

1 kommentti

1 kommentti

  1. PT

    13.3.2014 at 05:42

    Huomiona, että Argentiinaa ei kannata pitää missään mielessä vakavasti otettavana valtiona ennen kuin siellä tapahtuu vallankaappaus tai jotain vastaavaa. Maan johto on täysin irrallaan todellisuudesta ja minkäänlaista sijoitusta ei tule sinne tehdä. Nykyinen kriisi esimerkiksi on ollut arvattavissa jo vuosia etukäteen. Argentiina ei ole 10-15 vuotta muita jäljessä kehittyvä talous vaan itseään tuon tuosta jalkaan ampuva ja samat virheet toistava surullinen sosialismin ja korruption ruumiillistuma.

    -Mielipide 5v maassa tai sen naapureissa asuneelta expatilta

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös