Strategiat

Sijoittaja, olet etulyöntiasemassa

Yksityissijoittaja voi tehdä asioita, joita sijoitusrahastojen salkunhoitajat ja analyytikot eivät voi tehdä. Tämä antaa yksityissijoittajalle ylimääräisen edun.

Muistatko millaisia suosituksia sijoitusammattilaiset antoivat maaliskuussa 2009. kun osakekurssit niin kotimaassa kuin ulkomaisissakin pörsseissä olivat romahtaneet?

Todennäköisesti monet suosittelivat siirtämään sijoitusvarat käteiseen. Näin ainakin kertoo sijoituslehti Motley Fool –lehden kolumnisti Morgan Housel. Sijoitusammattilaiset olivat kertoneet siirtävänsä varoja käteiseen, koska heillä ei ollut varaa sallia jälleen uutta tappiollista kuukautta.

Tuossa piilee sijoitusrahastojen yksi perusongelmista. Sijoitusrahastojen on aina pyrittävä näyttämään positiivisia tuottoja hallinnoimilleen rahastoille. Tilanteissa joissa osakekurssit ovat romahtaneet rajusti, yksityissijoittajilla on mahdollisuus tehdä erinomaisia pitkäaikaisia sijoituksia välittämättä yksittäisten kuukausien tuotoista.

Housel luettelee neljä asiaa, joissa yksityissijoittaja voi olla menestyksellisesti passiivinen, mutta sijoitusammattilainen ei voi.

1. Yksityissijoittaja voi sanoa ”En tiedä”

Analyytikot eivät voi myöntää tietämättömyyttään. Heille maksetaan siitä että he tietävät. Sijoitusmaailma on kuitenkin niin pullollaan informaatiota, ettei kukaan sijoitusammattilainen voi tietää kaikkea. Ammattilaiset joutuvat siis ainakin ajoittain teeskentelemään tietävänsä vastaukset.

Terve itsekriittisyys on kuitenkin yksi sijoittamisen hyveistä, sillä yliluottavainen sijoittaja tekee virheitä. Yksityissijoittajalla on varaa olla itsekriittinen.

2. Yksityissijoittaja voi olla passiivinen

Toisinaan sijoittajan ei kannata tehdä mitään. Esimerkiksi indeksisijoittajalla ”osta ja pidä”-sijoitusstrategia on paitsi helppo myös luultavasti tuottoisa sijoitusstrategia.

Mutta sijoitusammattilainen ei voi levätä laakereillaan. Tekemättömyys ei ole analyytikon vaihtoehto. Niinpä sijoitusammattilaiset ostavat, myyvät ja kierrättävät sijoitusvaroja – ja tekevät enemmän virheitä.

3. Yksityissijoittaja voi muuttaa mielensä

Maailma ja markkinatilanteet muuttuvat. Yksityissijoittaja voi helposti sopeutua uusiin tilanteisiin. Sitoutuminen johonkin ”markkinateemaan” voi olla vaarallista. Monien teemarahastojen analyytikot ovat kuitenkin sitoutuneet rahaston strategiaan.

4. Yksityissijoittajan ei tarvitse välittää maineestaan

Sijoitusrahastot saattavat käyttää uskomattoman suuria summia rahaston markkinointiin ja uusasiakashankintaan. Kaiken tämän rahastosijoittaja lopulta maksaa.

Lisäksi sijoitusrahastot yrittävät kaikin keinoin säilyttää rahastojen vuosituotot positiivisina. Tämä saattaa tarkoittaa, että rahastot myyvät laskussa olevia osakkeita vain välttääkseen rahaston vuosituoton valahtamisen pakkaselle.

Yksityissijoittajan ei tarvitse panostaa maineeseensa eikä hänen tarvitse olla huolissaan vuosituotoista.

Click to comment

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info@salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Copyright © 2018 Salkkumedia Oy

Ylös