Makrotalous

Tätä maailmantalous ei kestä

 Jos Kiina ei kykene uudistamaan epätervettä hallinto- ja talousrakennettaan, saattaa mailmantalouteen syntyä hallitsemattomia riskejä. Näin arvioi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA uudessa raportissaan.Analyysi kertoo, että Kiinan hallintojärjestelmään on pesiytynyt sisäinen kilpailu, joka on paikoin johtanut yli-investointeihin, ylikapasiteettiin ja hallinnon velkataakan paisumiseen.

”Resurssihukka näkyy paikallisesti muhivina kiinteistökuplina ja aavekaupunkeina, joiden määrästä ei ole tarkkaa arviota”, EVA kertoo tiedotteessaan.

Kiinan keskusjohto on asettanut nopean talouskasvun keskeiseksi tavoitteeksi. Nopeaan kasvuun pyrkiminen on kuitenkin analyysin mukaan johtanut aluetasoilla siihen, että Pekingin asettamat talouspoliittiset rakenneuudistukset on jätetty toteuttamatta.

Keskeinen ongelma on myös maan mystinen varjopankkijärjestelmä.

”Samaan aikaan Kiinan talouskasvun investointivetoisuus on viime vuodet paisuttanut varjopankkeja, jotka toimivat tarkasti säännellyn pankkijärjestelmän ulkopuolella. Yksin tänä vuonna maksettavaksi laukeaa varjopankkien velkapapereita 500-690 miljardin euron edestä”, arvioi julkaisun kirjoittanut professori Matti Nojosen.

EVA Analyysin mukaan Kiinan on muutettava talous- ja hallintojärjestelmäänsä ja vietävä läpi rakenneuudistukset myös aluetasoilla.

”Jos järjestelmä jatkaa toimintaansa muuttumattomana, syntyy väistämättä hallitsemattomia riskejä. Riskien laukeamisella olisi maailmantalouden kannalta vakavia ja laajalle leviäviä vaikutuksia”, EVA toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös